ßßß
makaron (wedle uznania najlepsze świderki albo falbanki, może być brązowy lub normalny- tym razem wykorzystałam zwykły tradycyjny)1 średni brokuł2 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnku( może być też granulowany)dodatkowo można dodać ser- feta, mozzarella, parmezan lub inny ulubiony, ja z braku składników gdyż obiad robiony na szybko dodałam łyżkę serka kanapkowego ze szczypiorkiem i zrobiłam małe kuleczki ze zwykłego twarogu)
Makaron ugotować. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki następnie wrzucić do garnka i zalać wodą z odrobiną soli- można dodać też kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie. Odcedzić a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków ubić brokuły na jednolitą masę. Dodać jogurt i przyprawić- mój sos był w wersji mocno czosnkowej. Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem- posypać serem.