Wykonanie

Coś na weekend ;) Pewnie dla niektórych będzie za mało słodkie - zawsze można zwiększyć słodkość, np. dodając do ciasta zmielonych
daktyli,
syropu z agawy, więcej
miodu czy
cukru nierafinowanego. Polewa została zrobiona z
awokado z dodatkiem
kakao i
syropu z agawy; moim dzieciom bardziej odpowiada wersja
miodowo-
kakaowa (taką użyłam w tym cieście). Tutaj
awokado jest nieco wyczuwalne (
syrop z agawy, którego użyłam do posłodzenia nie ma właściwie swojego smaku, więc nie zagłusza
awokado), wydaje mi się, że dodanie
miodu do polewy byłoby lepszym rozwiązaniem dla nieprzepadających za posmakiem
awokado. Tak czy inaczej - polecam wypróbować :)Składniki (na tortownicę 23cm):1 szkl
płatków owsianych, zmielonych (zmieliłam je w malakserze)1.5 szkl
mąki orkiszowej, razowej0.5 szkl
mąki gryczanejszczypta
soli morskiej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru brązowego /miodu (można dać więcej)2 kopiaste łyżki
kakao, najlepiej ekologicznego3 średnie
banany2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego1/2 szkl
oleju z pestek
winogron1 szkl
mleka roślinnego (użyłam orkiszowego)polewa: 1 małe
awokado, 3-4 łyżki
syropu z agawy, 1 łyżka
kakaouprażone
migdały do posypania (lekko posiekane)W misce wymieszałam wszystkie suche składniki (oprócz
siemienia lnianego).Do misy malaksera wrzuciłam połamane na mniejsze kawałki
banany - zmiksowałam, po czym dodałam
siemię lniane oraz
olej i
mleko. Jeszcze raz wymieszałam. Powstały płyn przelałam do miski z suchymi składnikami. Wymieszałam łyżką.Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier dałam na dno, boki posmarowałam
olejem i posypałam
mąką). Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studziłam na kratce.Zblendowałam wszystkie składniki polewy, po czym rozsmarowałam ją na ostudzonym cieście. Posypałam posiekanymi uprażonymi
migdałami.