ßßß
Bardzo smaczne wegańskie ciasto bananowe, z dodatkiem kakao, migdałów, płatków owsianych i syropu klonowego. Pomysł na upieczenie banana na wierzchu ciasta zaczerpnęłam stąd . Przepis na samo ciasto powstał w zaciszu mojej kuchni ;)Składniki (na formę keksową):3 duże banany1.5 szkl płatków owsianych, uprażonych na suchej patelniok. 1 szkl zmielonych migdałów (użyłam pozostałości po zrobieniu mleka migdałowego)1 szkl mąki orkiszowej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao (użyłam ekologicznego, surowego)5 łyżek syropu klonowego3/4-1 szkl wody (użyłam mineralnej, ale może być przegotowana)1/3 szkl oleju z pestek winogronUprażone płatki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam (nie osiągnęły konsystencji mąki). Przesypałam je do miski, do której dodałam zmielone migdały, mąkę, proszek, sodę i kakao.2 banany połamałam na kawałki i wrzuciłam do misy malaksera - zmiksowałam na gładko, dodałam syrop klonowy, olej i 3/4 szkl wody. Jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do suchych składników. Wymieszałam.Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki. Na górze położyłam przekrojonego na pół banana.Piekłam w temp. 180 stopni przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce. Kroiłam po ostudzeniu.