Wykonanie

Bardzo lubię zupę krem. Ponoć gdy byłam małą dziewczynką niezbyt odpowiadała mi taka konsystencja pokarmów, ale dziś się to zmieniło :) Tym razem prezentuję zupę
brokułową, z dużą ilością
czosnku - pyszna! Pod warunkiem, że lubisz
czosnek ;) U nas smakowała prawie wszystkim. Najwyraźniej moje starsze dziecię odziedziczyło po mamie niechęć do zup-kremów. Może z
wiekiem jej minie, kto wie? ;)Składniki (na 5-6 porcji):1
cebula, pokrojona w kostkę2
marchewki, pokrojone w kostkę2
pietruszki, pokrojone w kostę1/2 dużego
brokuła, podzielonego na mniejsze kawałki3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżoneok. 2.5l wrzątku2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
kurkuma,
tymianek,
lubczykdo podania:
olej lniany, prażony
słonecznik, grzanki (np. domowe, które powstały z utylizacji
chleba)Na
oliwie zeszkliłam
cebulę, dodałam do niej
marchew i
pietruszkę - dusiłam na małym ogniu przez kilka minut (w tym czasie zagotowałam
wodę). Warzywa zalałam wrzątkiem, dodałam
przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, po czym dodałam
brokuł i gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zdjęłam zupę z palnika, dodałam
czosnek i zmiksowałam.Do miseczek przelałam zupę; po lekkim ostudzeniu dodałam do niej
olej lniany oraz prażony
słonecznik. Podawałam z dodatkiem grzanek z
razowego chleba (link powyżej).