Wykonanie
Uwielbiam prażony
słonecznik! Postanowiłam więc go wykorzystać do stworzenia pasty do
chleba. Nie chciałam za bardzo przesadzić, dlatego dodałam do niej tylko smażoną
cebulkę z
kurkumą (to też mój ulubiony sposób na
cebulę). I koniec. Wyszła prze-pysz-na! :) Smakowała zarówno dzieciom, jak i dorosłym :)Składniki:1
cebula, posiekana1 szkl
słonecznika, uprażony na suchej patelni
kurkuma,
sól morska,
pieprz ziołowyoliwaCebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam
sól,
kurkumę i
pieprz ziołowy, chwilę potrzymałam na wolnym ogniu (tak by gdzieniegdzie się zbrązowiła).Najpierw zmiksowałam uprażony
słonecznik (użyłam do tego malaksera). Kiedy był już zmielony prawie na proszek dodałam zeszkloną
cebulę i 4 łyżki ciepłej
wody - zmiksowałam na najwyższych obrotach przez ok. 30 sekund.Pasta wyszła nieco grudkowata, ale mnie taka konsystencja odpowiada. Jeśli wolisz, by Twoja pasta była bardziej gładka, musisz po prostu dłużej ją mielić.