Wykonanie
Moja starsza córeczka nie przepada za
cukinią. Zwykle jemy zieloną, a tym razem dostałam w prezencie jej żółtą odmianę (dzięki Joasiu! :) i postanowiłam spróbować - może ta jej podejdzie? Okazało się, że żółta jest ok. Moje dziecko ją je :) Hurrra! Przy okazji dowiedziałam się, że
sos pomidorowy zrobiony z ogródkowych
pomidorów to jej ulubiony :)Składniki:2 filiżanki
ryżu brązowego (ugotowanego w 5 filiżankach
wody)1 mała
cebula, drobno posiekana1kg
pomidorów, zmiksowane blenderem (razem ze skórką)1 żółta
cukinia, pokrojona w plastry2 łyżki
oliwyszczypiorek (albo inna
zielenina)
sól morska,
pieprz ziołowyNa
oliwie zeszkliłam
cebulę, dodałam do niej płynne
pomidory i gotowałam na wolnym ogniu aż ilość płynu nie zredukowała się mniej więcej o 1/3, a sos zgęstniał. Sos doprawiłam
solą i
pieprzem.
Cukinię zgrillowałam na patelni. Przed podaniem pokroiłam ją na plasterki.Na talerz wylałam trochę sosu, nałożyłam na niego
ryż oraz paseczki
cukini. Posypałam posiekanym
szczypiorkiem.Dodatkowo podałam
sałatkę z
kalafiora i
marchewki - starłam na średnich oczkach 1
marchew i pół
kalafiora, dodałam 1/2 pęczka
koperku, szczyptę
soli i
pieprzu oraz po 2 łyżki
oliwy i
oleju z
siemienia lnianego).