ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasto z owocami. Moje pierwsze bezjajeczne ;)

Orkiszowe ciasto z owocami. Moje pierwsze bezjajeczne ;)

nazwa

Wykonanie

Naczytałam się ostatnio trochę na temat wegańskich ciast i chciałam spróbować w końcu takie zrobić. Oprócz pieczonych batoników (takich jak te) nie robiłam jeszcze wegańskich wypieków. To mój debiut ;) Tym razem okazało się, że nie mam w domu ani grama jajka, a chcieliśmy zjeść ciasto, więc... trzeba było improwizować. W ten sposób powstało to ciasto. Oczywiście musiało być czekoladowe. Wprawdzie użyłam do niego miodu, ale by było całkowice wegańskie można go zamienić, np. na syrop z agawy. Wyszło przepyszne! I bardzo szybko zniknęło...
Składniki (moja blacha ma format 33x23cm):
2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
6 łyżek gorącej wody
1 szkl mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu z agawy /miodu (lub innej substancji słodzącej)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki karobu
7 kopiastych łyżek mąki razowej (użyłam orkiszowej)
1/3 szkl oleju z pestek winogron
3/4 szkl malin
3/4 szkl jagód
Zmielone siemię lniane wymieszałam z wodą, odstawiłam. Mleko wymieszałam z cytryną, olejem, miodem i namoczonym siemieniem lnianym. Następnie dodałam karob, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylałam do wysmarowanej blaszki, na górze ułożyłam owoce.
Piekłam 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem (zmieliłam brązowy cukier nierafinowany) i pokroiłam.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/08/orkiszowe-ciasto-z-owocami-moje.html