ßßß
 
            
         Bardzo smaczna zupa. A właściwie jednogarnkowe danie - zawiera wszystkie potrzebne składniki: białka (fasolka mung), witaminy i minerały (warzywa) oraz węglowadany (ziemniaki). Jedliśmy ją dziś przez pół dnia - na obiad i na kolację; tak nam smakowała :PSkładniki:1 cebula, posiekana2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 filiżanka fasolki mung, namoczonej przynajmniej 3h w 3 filiżankach wody1 duża marchew, starta na grubych oczkach1/3 dużego selera, startego na grubych oczkach5-6 młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę1 łyżka masła sklarowanego /oliwyprzyprawy: sól morska, lubczyk, tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, paprykaNa sklarowanym maśle (lub oliwie) zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i chwilę razem smażyłam, po czym dałam fasolkę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz dodatkowo tyle wody by mieć ok. 2l płynu. Zagotowałam, dodałam przyprawy. Zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 10 minut. Następnie dodałam starte warzywa i ziemniaki; gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut.Okazało się, że fasolka nie potrzebowała aż tak długiego gotowania - trochę się rozgotowała. Następnym razem wrzucę po prostu wszystkie warzywa i będę je gotowała razem z fasolką przez 15-20 minut. Myślę, że to wystarczy :)
Bardzo smaczna zupa. A właściwie jednogarnkowe danie - zawiera wszystkie potrzebne składniki: białka (fasolka mung), witaminy i minerały (warzywa) oraz węglowadany (ziemniaki). Jedliśmy ją dziś przez pół dnia - na obiad i na kolację; tak nam smakowała :PSkładniki:1 cebula, posiekana2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 filiżanka fasolki mung, namoczonej przynajmniej 3h w 3 filiżankach wody1 duża marchew, starta na grubych oczkach1/3 dużego selera, startego na grubych oczkach5-6 młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę1 łyżka masła sklarowanego /oliwyprzyprawy: sól morska, lubczyk, tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, paprykaNa sklarowanym maśle (lub oliwie) zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i chwilę razem smażyłam, po czym dałam fasolkę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz dodatkowo tyle wody by mieć ok. 2l płynu. Zagotowałam, dodałam przyprawy. Zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 10 minut. Następnie dodałam starte warzywa i ziemniaki; gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut.Okazało się, że fasolka nie potrzebowała aż tak długiego gotowania - trochę się rozgotowała. Następnym razem wrzucę po prostu wszystkie warzywa i będę je gotowała razem z fasolką przez 15-20 minut. Myślę, że to wystarczy :)