Wykonanie
Bardzo smaczna zupa. A właściwie jednogarnkowe danie - zawiera wszystkie potrzebne składniki:
białka (
fasolka mung), witaminy i minerały (warzywa) oraz węglowadany (
ziemniaki). Jedliśmy ją dziś przez pół dnia - na obiad i na kolację; tak nam smakowała :PSkładniki:1
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 filiżanka
fasolki mung, namoczonej przynajmniej 3h w 3 filiżankach
wody1 duża
marchew, starta na grubych oczkach1/3 dużego
selera, startego na grubych oczkach5-6
młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę1 łyżka
masła sklarowanego /oliwy
przyprawy:
sól morska,
lubczyk,
tymianek,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kurkuma,
paprykaNa sklarowanym
maśle (lub
oliwie) zeszkliłam
cebulę, dodałam
czosnek i chwilę razem smażyłam, po czym dałam
fasolkę (wraz z
wodą, w której się moczyła) oraz dodatkowo tyle
wody by
mieć ok. 2l płynu. Zagotowałam, dodałam
przyprawy. Zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 10 minut. Następnie dodałam starte warzywa i
ziemniaki; gotowałam na małym ogniu przez ok. 15 minut.Okazało się, że
fasolka nie potrzebowała aż tak długiego gotowania - trochę się rozgotowała. Następnym razem wrzucę po prostu wszystkie warzywa i
będę je gotowała razem z
fasolką przez 15-20 minut. Myślę, że to wystarczy :)