ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie lemon curd

Przygotowanie lemon curd

nazwa

Wykonanie

[Przepis na przepyszny krem cytrynowy pochodzi z bloga The taste of sweet ]
kruche babeczki z kremem cytrynowym
(ps. kruxъje babky zъ kremom)
Składniki na ciasto (półkruche):
250 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
40 g masła
70 g cukru
Krem do babeczek:
200 ml śmietanki 30% do ubijania
250 g serka mascarpone
1 opakowanie śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
250 g przygotowanego wcześniej lemon curd
Przygotowanie ciasta
Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki [dowolnego kształtu; u mnie z racji świąt były to choinki]. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200 o C, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.
Wyjąć i wystudzić.
Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnku za pomocą trzepaczki do ubijania. Postawić garnek na ogniu i dodać pokrojone masło oraz sok i startą skórkę z cytryny. Cały czas mieszając [trzeba uważać, by krem się nie przypalił na spodzie] doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
[Lemon curd można wykorzystać jako gotowy krem, np. do napełniania nim wnętrze muffin lub posmarowania spodu babeczek; myślę jednak, że jego smak jest zbyt intensywny, by jeść go w zbyt dużych ilościach.]
Przygotowanie kremu cytrynowego
Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem (zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietan-fixu) [Aby śmietana dobrze się ubiła, polecam schłodzić wcześniej w lodówce naczynie, w którym będziemy miksować. Jeśli zaś chodzi o miksowanie, to na samym początku, przez chwilę, zaleca się ubijanie na najwyższych obrotach - celem napowietrzenia śmietany, a potem na niższych, tj. 2-3 stopień.]
Do ubitej śmietany dodać kolejno serek mascarpone oraz lemon curd, cały czas miksując.
Tak przygotowany krem należy nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki. Następnie babeczki można udekorować cukrowymi perełkami, wyfiletowaną limonką [ filetuje się jak pomarańczę ] lub orzechami [pełna dowolność ;)].
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/01/babeczki-z-kremem-cytrynowym.html