Wykonanie
[Przepis na przepyszny krem
cytrynowy pochodzi z bloga The taste of sweet ]kruche babeczki z kremem
cytrynowym(ps. kruxъje babky zъ kremom)

Składniki na ciasto (półkruche):250 g
mąki100 g
masła1
jajko2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soli1
jajko1
żółtko1
cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)40 g
masła70 g
cukruKrem do babeczek:200 ml
śmietanki 30% do ubijania250 g
serka mascarpone1 opakowanie
śmietan fix1 łyżka
cukru pudru250 g przygotowanego wcześniej lemon
curdPrzygotowanie ciastaPrzesiać
mąkę do miski, wymieszać z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić
jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.Wylepiać
ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki [dowolnego kształtu; u mnie z racji świąt były to choinki]. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać
grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200 o C, zdjąć
groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.Wyjąć i wystudzić.
Jajko,
żółtko i
cukier roztrzepać w garnku za pomocą trzepaczki do ubijania. Postawić garnek na ogniu i dodać pokrojone
masło oraz sok i startą
skórkę z cytryny. Cały czas mieszając [trzeba uważać, by krem się nie przypalił na spodzie] doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.[Lemon
curd można wykorzystać jako gotowy krem, np. do napełniania nim wnętrze muffin lub posmarowania
spodu babeczek; myślę jednak, że jego smak jest zbyt intensywny, by jeść go w zbyt dużych ilościach.]Przygotowanie kremu
cytrynowego
Schłodzoną
śmietankę ubić ze
śmietan-fixem i
cukrem pudrem (zgodnie z przepisem na opakowaniu
śmietan-fixu) [Aby
śmietana dobrze się ubiła, polecam schłodzić wcześniej w lodówce naczynie, w którym będziemy miksować. Jeśli zaś chodzi o miksowanie, to na samym początku, przez chwilę, zaleca się ubijanie na najwyższych obrotach - celem napowietrzenia
śmietany, a
potem na niższych, tj. 2-3 stopień.]Do ubitej
śmietany dodać kolejno
serek mascarpone oraz lemon
curd, cały czas miksując.Tak przygotowany krem należy nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki. Następnie babeczki można udekorować cukrowymi perełkami, wyfiletowaną
limonką [ filetuje się jak
pomarańczę ] lub
orzechami [pełna dowolność ;)].Przechowywać w lodówce.