ßßß
 
            
         Nie jestem zbyt systematyczna i obowiązkowa, dlatego moje wpisy nie są regularne, ale naprawdę lubię gotować! A tym razem sięgnęłam po połączenie imbiru, miodu i ostrej papryki – to po prostu musiało wyjść pysznie. I wyszło.PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE IMBIROWO-MIODOWEJSkładniki:600 g piersi z kurczaka na marynatę:6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżeczki imbiru w proszku1,5 łyżeczki chili pieprz cayenne3 łyżeczki mioduząbek czosnku (duży)sól i pieprz do smakupieczone warzywa:1 batat1 cebula1 średniej wielkości marchew8 średniej wielkości pieczarek2 łyżeczki wegety2 łyżeczki tymiankuolejSkładniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niej kurczaka, którego można pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na trzy). Marynujemy kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Warzywa –dowolne, które najadą się do pieczenia - kroimy i mieszamy z przyprawami.Warzywa wkładamy do brytfanki, po środku układamy kurczaka, którego polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, pierwsze 10 minut pod przykryciem, ostatnie 10-15 minut z włączonym termoobiegiem, aż warzywa zmiękną, a kurczak się zarumieni.
Nie jestem zbyt systematyczna i obowiązkowa, dlatego moje wpisy nie są regularne, ale naprawdę lubię gotować! A tym razem sięgnęłam po połączenie imbiru, miodu i ostrej papryki – to po prostu musiało wyjść pysznie. I wyszło.PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE IMBIROWO-MIODOWEJSkładniki:600 g piersi z kurczaka na marynatę:6 łyżek oliwy z oliwek3 łyżeczki imbiru w proszku1,5 łyżeczki chili pieprz cayenne3 łyżeczki mioduząbek czosnku (duży)sól i pieprz do smakupieczone warzywa:1 batat1 cebula1 średniej wielkości marchew8 średniej wielkości pieczarek2 łyżeczki wegety2 łyżeczki tymiankuolejSkładniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niej kurczaka, którego można pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na trzy). Marynujemy kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Warzywa –dowolne, które najadą się do pieczenia - kroimy i mieszamy z przyprawami.Warzywa wkładamy do brytfanki, po środku układamy kurczaka, którego polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, pierwsze 10 minut pod przykryciem, ostatnie 10-15 minut z włączonym termoobiegiem, aż warzywa zmiękną, a kurczak się zarumieni.