Wykonanie
Nie jestem zbyt systematyczna i obowiązkowa, dlatego moje wpisy nie są regularne, ale naprawdę lubię gotować! A tym razem sięgnęłam po połączenie
imbiru,
miodu i
ostrej papryki – to po prostu musiało wyjść pysznie. I wyszło.PIECZONY
KURCZAK W MARYNACIE
IMBIROWO-MIODOWEJSkładniki:600 g
piersi z kurczaka na marynatę:6 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżeczki
imbiru w proszku1,5 łyżeczki
chili pieprz cayenne3 łyżeczki
mioduząbek
czosnku (duży)
sól i
pieprz do smakupieczone warzywa:1
batat1
cebula1 średniej wielkości
marchew8 średniej wielkości
pieczarek2 łyżeczki
wegety2 łyżeczki
tymiankuolejSkładniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niej
kurczaka, którego można pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na trzy). Marynujemy kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Warzywa –dowolne, które najadą się do pieczenia - kroimy i mieszamy z
przyprawami.Warzywa wkładamy do brytfanki, po środku układamy
kurczaka, którego polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, pierwsze 10 minut pod przykryciem, ostatnie 10-15 minut z włączonym termoobiegiem, aż warzywa zmiękną, a
kurczak się zarumieni.