Wykonanie

W poszukiwaniu przepisu na jakieś egzotyczne ciasto trafiłam na tort z tahini. Kiedyś robiłam już
ciasteczka z pastą
sezamową (przepis tutaj) więc długo nie mogłam się opierać. Pozmieniałam parę składników i upiekłam :) Wyszło pyszne, bardzo aromatyczne i puszyste ciasto nasączone słodkim, intensywnym w smaku
syropem. Do tego chrupiące
pistacje i
sezamki… Godne księżniczki Dżasminy i Alladyna ;)ARABSKIE CIASTO
SEZAMOWE Z
PISTACJAMISkładniki (na formę 18cm):180g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soli120g tahini2 łyżki
olejuśrednie
jabłko65g
jogurtusok z 1 i ½
pomarańczy (małej)skórka z jednej
pomarańczy100g
cukrujajkoDodatkowo (na
syrop):4 łyżki
miodusok z ½
pomarańczy1 łyżka
syropu ze smażonej skórki (opcjonalnie; przepis)Ponadto (na wierzch):200g
pistacjisezamkiJabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę (im drobniej tym lepiej), wrzucić na patelnię (można dodać trochę
cukru i
cynamonu) i prażyć, aż powstanie mus. Ostudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. W drugiej misce wymieszać tahini,
skórkę pomarańczową i
cukier. Do mieszanki z tahini dodać
jajko,
olej,
jogurt i prażone
jabłka. Do mokrych składników dodać suche, szybko wymieszać. Piec w natłuszczonej i wysypanej
mąką formie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem z formy lekko ostudzić.Wymieszać
miód, sok i
syrop i gotować przez 4 minuty.Ciasto nakłuć (najlepiej, żeby nie ostygło do końca – lepiej nasiąknie), posypać
pistacjami, polać
syropem i posypać kawałkami
sezamków. I cieszyć się smakiem :)Zmodyfikowałam przepis stąd: http://www.elementalcustard.com/pages/TahiniCake.php