ßßß Cookit - przepis na Tropikalny tort bezowy

Tropikalny tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Takie rzeczy jak tort bezowy to raczej pozostawiam na specjalne okazje - to wypiek dosyć pracochłonny, a w dodatku wymaga dobrego wyboru składników. W przypadku tego smakołyku zmieniałam koncepcję kilka razy. Ale nie żałuję, dzięki modyfikacjom wyszło naprawdę pysznie ;)
Ola - jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)
ORZECHOWY TORT BEZOWY Z RUMOWYM ANANASEM, KIWI I CZEKOLADĄ
Składniki:
Puszka ananasa w plastrach
100g pokruszonej gorzkiej czekolady
łyżka cukru pudru
3 kiwi
5 łyżeczek rumu
200g orzechów laskowych
5 dużych białek
320g cukru pudru (lub więcej)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
500ml śmietany kremówki
5 łyżeczek cukru
łyżeczka masła
5 łyżek mleka
Orzechy laskowe posiekać, następnie uprażyć i ostudzić. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem dwa kręgi o średnicy 25cm, odwrócić papier i posmarować tłuszczem (kręgi oczywiście powinny być cały czas widoczne).Jajka ubijać, kiedy zaczną bieleć zacząć stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać mąkę kukurydzianą. Do białkowej masy, która powinna być już dość sztywna i błyszcząca, dodać połowę orzechów (pozostałe będą do dekoracji). Masę bezową rozsmarować na narysowanych kółkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140-150°C (20 minut dwie grzałki, przełączyć na kolejne 60 minut na termoobieg, na 20 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 130°C) na około półtorej godziny, w trakcie pieczenia zamieniając bezy miejscami (góra-dół). Bezy dokładnie ostudzić, dopiero wtedy oderwać papier do pieczenia.
Ananasa odsączyć, pokroić w małe kawałki (3 krążki zostawić do dekoracji), dodać łyżeczkę cukru i 4 łyżeczki rumu, wymieszać i odstawić na przynajmniej kilka minut. Usmażyć na gorącej patelni do zrumienienia. Kiwi również pokroić i wymieszać z 4 łyżeczkami cukru i skarmelizować na gorącej patelni (chyba, że macie miękkie, dojrzałe kiwi, wtedy możecie użyć świeżych – moje były wyjątkowo twarde i musiałam coś zrobić ;))
Czekoladę z masłem, mlekiem i łyżeczką rumu rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Jeden z bezowych blatów położyć na talerzu lub paterze, rozsmarować połowę śmietany i położyć owoce. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą śmietany i polać czekoladową polewą, na wierzchu położyć odłożone kawałki ananasa (skarmelizowane, można znowu dodać trochę rumu). Wszystko posypać uprażonymi orzechami i schłodzić przed podaniem.
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/12/tropikalny-tort-bezowy.html