Wykonanie

Takie rzeczy jak tort
bezowy to raczej pozostawiam na specjalne okazje - to wypiek dosyć pracochłonny, a w dodatku wymaga dobrego wyboru składników. W przypadku tego smakołyku zmieniałam koncepcję kilka
razy. Ale nie żałuję, dzięki modyfikacjom wyszło naprawdę pysznie ;)Ola - jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)
ORZECHOWY TORT
BEZOWY Z
RUMOWYM ANANASEM,
KIWI I
CZEKOLADĄSkładniki:Puszka
ananasa w plastrach100g pokruszonej
gorzkiej czekoladyłyżka
cukru pudru3
kiwi5 łyżeczek
rumu200g
orzechów laskowych5 dużych
białek320g
cukru pudru (lub więcej)2 łyżeczki
mąki kukurydzianejDodatkowo:500ml
śmietany kremówki5 łyżeczek
cukrułyżeczka
masła5 łyżek
mlekaOrzechy laskowe posiekać, następnie uprażyć i ostudzić. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem dwa kręgi o średnicy 25cm, odwrócić papier i posmarować tłuszczem (kręgi oczywiście powinny być cały czas widoczne).
Jajka ubijać, kiedy zaczną bieleć zacząć stopniowo dodawać
cukier. Następnie dodać
mąkę kukurydzianą. Do
białkowej masy, która powinna być już dość sztywna i błyszcząca, dodać połowę
orzechów (pozostałe będą do dekoracji). Masę
bezową rozsmarować na narysowanych kółkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140-150°C (20 minut dwie grzałki, przełączyć na kolejne 60 minut na termoobieg, na 20 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 130°C) na około półtorej godziny, w trakcie pieczenia zamieniając
bezy miejscami (góra-dół).
Bezy dokładnie ostudzić, dopiero wtedy oderwać papier do pieczenia.
Ananasa odsączyć, pokroić w małe kawałki (3 krążki zostawić do dekoracji), dodać łyżeczkę
cukru i 4 łyżeczki
rumu, wymieszać i odstawić na przynajmniej kilka minut. Usmażyć na gorącej patelni do zrumienienia.
Kiwi również pokroić i wymieszać z 4 łyżeczkami
cukru i skarmelizować na gorącej patelni (chyba, że macie miękkie, dojrzałe
kiwi, wtedy możecie użyć świeżych – moje były wyjątkowo twarde i musiałam coś zrobić ;))
Czekoladę z
masłem,
mlekiem i łyżeczką
rumu rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Jeden z
bezowych blatów położyć na talerzu lub paterze, rozsmarować połowę
śmietany i położyć
owoce. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą
śmietany i polać
czekoladową polewą, na wierzchu położyć odłożone kawałki
ananasa (skarmelizowane, można znowu dodać trochę
rumu). Wszystko posypać uprażonymi
orzechami i schłodzić przed podaniem.