Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 4 października 2013 r. Wyobraź sobie chrupiący
maślany spód, na którym znajduje się przepyszne nadzienie karmelowe, pokryte połyskującą
czekoladą i przyprószone
orzechami laskowymi. Tak właśnie wygląda moje ciasto milionera, które nieznacznie zmodyfikowałam, umieszczając
orzechy na wierzchu (przepis pochodzi ze strony taste). Każdy kęs przynosi słodki smak wszystkich warstw idealnie ze sobą splecionych. Ten wypiek to nadzwyczajne połączenie składników, idealne proporcje smaków, któredają wrażenie kontaktu z pozaziemskim wymiarem
słodyczy.Podobno oryginał tego ciasta wywodzi się ze Szkocji, a nazwę zawdzięcza bogatemu smakowi.
Słodycz ciężko się kroi i ma tendencje do łamania, dlatego najlepiej używać ciepłego noża. Masę karmelową przygotowałam z
mleka skondensowanego, ponieważ bardzo dobrze spaja kruchy spód i warstwę
czekoladową.
Czekolada jest jednym z dominujących smaków, zwracam szczególną uwagę na jej jakość. Najlepsza jest
czekolada o pięknym połysku, wtedy mam pewność, że jej produkcja przebiegała w odpowiedniej temperaturze i adekwatnej ilości czasu. Wybór
czekolady zależy od Waszych preferencji. Ja połączyłam
mleczną i gorzką w stosunku 2:1, którą stopiłam w bain
marie. Aby osiągnąć apogeum rozkoszy należy na kruchy spód wyłożyć gorącą masę karmelową - łatwo i równomiernie się ją rozprowadza. Następnie ciasto wystudzić, aż będzie zupełnie zimne i dopiero wtedy wylać na nie ciepłą ale nie gorącą
czekoladę. Pomimo, że nazwa słodkości brzmi bardzo dumnie, zapewniam, że przepis urzeka prostotą, a efekt końcowy - sami oceńcie. Naprawdę polecam:-) Ciasto milionera Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 3 października . Bogate ciasto milionera! Kruche ciasto w połączeniu z lekko ciągnącą słodką masą kajmakową i warstwą
czekolady przyprószoną chmurą
orzechów laskowych to idealny sposób na poprawę jesiennego nastroju:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 80 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w porcji: dużoSkładniki:
mąka tortowa : 100 g
mąka orkiszowa : 90 g
proszek do pieczenia : 1/2 łyżeczkijasny
brązowy cukier : 70 g
cukier waniliowy (domowy): 1 łyżeczkaroztopine
masło (najlepiej Lurpak (uwielbiam): 120 gKarmel:
mleko słodzone skondensowane : 1 puszkajasny
brązowy cukier : 70 g
masło : 60 gWierzch:
mleczna czekolada : 200 g
gorzka czekolada : 100 g
śmietanka kremówka : 80 ml
orzechy laskowe : 150 gPrzygotowanie:piekarnik nastawiam na 180oC na funkcję góra-dółCiasto:
masło topię i odstawiam na 10 minut do przestygnięciado miski wsypuję przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier waniliowy, wlewam
masło i mieszam łyżkąciasto przekładam do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam i dociskam.wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnikaKarmel: w międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlewam skondensowane
mleko, dodaję
masło,
cukier i podgrzewam mieszając kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć zmniejszam ogień na najmniejszy (bardzo ważne, w przeciwnym wypadku, karmel może się przypalić) i ciągle mieszając, trzymam ją tak przez 8 minut na upieczone ciasto wylewam karmelową masę i wstawiam je z powrotem do piekarnika na 15 minutpo wyjęciu z piekarnika odstawiam na 1-2 godziny do ostygnięciaWierzch:
czekoladę rozpuszczam w bain
marieciasto z masą karmelową polewam
czekoladą i równomiernie ją rozprowadzamwierzch prószę pozbawionymi skórki i zmielonymi
orzechami laskowymiodstawiam ciasto na parę godzin, żeby
czekolada stężała (można włożyć do lodówki ale proszę wyciągnąć je na pół godziny przed podaniem



Enjoy your meal !