Wykonanie
Kolejna propozycja na szybkie i smaczne danie.
Kurczak w tej wersji nabiera wyrazistego charakteru :)Składniki:

2 pojedyncze
filety z kurczaka3 duże różyczki
brokuła60 g
szynki długo dojrzewającej1 łyżka
kaparów2
kiszone ogórki1 mała
cebula1 łyżka
musztardy4 duże łyżki
jogurtu150 g
sera żółtegosól,
pieprz,
ostra papryka,
majeranekPrzygotowanie:
Brokuły gotujemy 10 minut, aby trochę zmiękły, odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy każdą
pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
ostrą papryką.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo
filety z kurczaka,
szynkę, pokrojone na plasterki
ogórki kiszone, posiekaną
cebulę, posypujemy
kaparami, umieszczamy
brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko
solą i
pieprzem.Następnie przygotowujemy sos z
musztardy,
jogurtu,
majeranku, mieszamy go dokładnie i wylewamy na wierzch naszej potrawy. Na koniec posypujemy
startym serem i zapiekamy w piekarniku około 45 min w 180 stopniach.Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub świeżym
pieczywem.Smacznego!