ßßß
500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego1 kotlet z panierką2 cebulemarchewka i pietruszka z zupy1 jajko1 łyżeczka oreganosól, pieprz
Składniki na ciasto:
600 g mąki50 g świeżych drożdży1 żółtko jajka1 szklanka wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka bazylii1 łyżka cukru1 łyżka olejuPrzygotowanie:Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia.Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy. Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsceCiasto dzielimy na pół i wałkujemy je na dwa prostokąty o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż ciasta wykładamy mięsny farsz. Zwijamy w rulony i dokładnie sklejamy. Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.Smacznego!