ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe paszteciki z mięsem.

Drożdżowe paszteciki z mięsem.

nazwa

Wykonanie

Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska.
Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :)
Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików.
Składniki na farsz:
500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego
1 kotlet z panierką
2 cebule
marchewka i pietruszka z zupy
1 jajko
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
600 g mąki
50 g świeżych drożdży
1 żółtko jajka
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy. Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na dwa prostokąty o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż ciasta wykładamy mięsny farsz. Zwijamy w rulony i dokładnie sklejamy. Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/01/drozdzowe-paszteciki-z-miesem.html