Wykonanie
Mmmalinowy tort dzisiaj dla Was mam! :)Pyszny, lekki, delikatny, rozpływający się w ustach."Zamówienie" było na malinowy tort,a, że czteroletnia Jubilatka lubi motyle, to nie mogło go tutaj też zabraknąć.Odrobina lata tej zimo-wiosny! :)

Potrzebujemy:
Biszkopt:4
jajka1 szklankę
cukru1 szklankę
mąki pszennej1 łyżeczkę
proszku do pieczenia4 łyżki
olejuKrem malinowy:350 ml
śmietanki kremówki125 g
mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru1
galaretkę malinową1/2 małego słoiczka
dżemu malinowego1 szklankę wrzątkuKrem
cytrynowy:200 ml
śmietanki kremówki125 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru1
galaretkę cytrynową1 szklankę wrzątkuDodatkowo:1/2 słoiczka
dżemu malinowegowiórki kokosowe (opcjonalnie)
barwniki spożywcze (opcjonalnie)Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po jednym
żółtku oraz
cukier.Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
olej i delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20-23 minuty. Studzimy w piekarniku, a następnie w temperaturze pokojowej.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.Krem malinowy: Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
mascarpone oraz tężejącą
galaretkę malinową oraz 1/2 słoiczka
dżemu.Krem
cytrynowy: Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
mascarpone oraz tężejącą
galaretkę.Składanie
tortu: upieczony i dobrze wystudzony
biszkopt kroimy na 3 blaty. Wierzch pierwszego blatu smarujemy
dżemem malinowym, układamy warstwę kremu
malinowego, układamy drugi blat, smarujemy go resztą
dżemu, nakładamy ostatnią porcję kremu
malinowego, układamy trzeci blat i wykładamy na niego krem
cytrynowy - obkładamy nim wierzch i boki
tortu. Opcjonalnie możemy boki
tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorować resztą kremu
cytrynowego z barwnikami spożywczymi.Smacznego! :)



