Wykonanie
Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim
stole! :)Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi
ziemniaków,ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy,tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną
cebulką- choć i z tym wiąże się wiele historii...W moim rodzinnym domu zawsze był
spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur- Mama nakładała tłuczone
ziemniaki i zalewała je
żurem,a Tata jadł je na osobnym talerzu.A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz
jadłam inaczej :)Bez względu na to jak podacie
ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)

Potrzebujemy:250 ml zakwasu
żurkowego2,5 l
wody20 dag
wędzonego boczkumały kawałek wędzonych kości lub
żeberekgarść suszonych podgrzybków200 g
pieczarek3-4 ząbki
czosnku1 łyżka
majerankusólpieprzlistek laurowyziele angielskie5-6
ziemniaków1
cebulę2 łyżki
masłaKrok po kroku:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.Do garnka dodajemy
boczek i kość lub
żeberka, zalewamy
wodą, dodajemy
listek laurowy,
ziele angielskie, pokrojony w plasterki
czosnek oraz
grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż
boczek będzie miękki (40-50 minut).Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas
żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na
maśle.
Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z
cebulką.Gotowy żurek podajemy z
ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)Smacznego! :)
