ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :)
Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków,
ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy,
tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką
- choć i z tym wiąże się wiele historii...
W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur
- Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem,
a Tata jadł je na osobnym talerzu.
A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co drugi talerz jadłam inaczej :)
Bez względu na to jak podacie ziemniaki - na pewno będzie pysznie! :)
Potrzebujemy:
250 ml zakwasu żurkowego
2,5 l wody
20 dag wędzonego boczku
mały kawałek wędzonych kości lub żeberek
garść suszonych podgrzybków
200 g pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
5-6 ziemniaków
1 cebulę
2 łyżki masła
Krok po kroku:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).
Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle.
Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką.
Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/12/zeniaty-zur.html