ßßß
Potrzebujemy:250 ml zakwasu żurkowego2,5 l wody20 dag wędzonego boczkumały kawałek wędzonych kości lub żeberekgarść suszonych podgrzybków200 g pieczarek3-4 ząbki czosnku1 łyżka majerankusólpieprzlistek laurowyziele angielskie5-6 ziemniaków1 cebulę2 łyżki masłaKrok po kroku:Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Po lekkim ostudzeniu odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.Do garnka dodajemy boczek i kość lub żeberka, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (40-50 minut).Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i wlewamy zakwas żurkowy cały czas mieszając zupę, aby nie utworzyły się w niej grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Stawiamy garnek znów na małym ogniu i gotujemy jeszcze 10 minut.Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy ją na maśle.Ziemniaki tłuczemy i mieszamy z cebulką.Gotowy żurek podajemy z ziemniakami... w wersji, jaką bardziej wolimy ;)Smacznego! :)