ßßß
Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):Kruche ciasto:2 szklanki mąki pszennej20 dag masła4 łyżki cukru pudru2 żółtkaszczypta soliMasa serowa:1 kg białego sera (może być z wiaderka)2 jajka4 żółtka1 szklanka cukru pudru2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowegoBezowa pianka:6 białek1 szklanka cukru pudruDodatkowo:1 puszkę brzoskwiń10 dag wiórek kokosowychKrok po kroku:Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w konkursie:




NAGRODA!Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓWorganizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl
NAGRODA!Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska
Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24 . 12.2014 r.):