ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Sernik to wyjątkowe ciasto.
Kiedyś pieczone głównie z jakiejś okazji.
Ale niesamowicie smakuje również bez żadnego święta, tak po prostu, na co dzień.
Prezentuję Wam dzisiaj puszysty i rozpływający się w ustach sernik z soczystymi brzoskwiniami, delikatną bezową pianką i chrupiącym kokosem .
Zaprośmy rodzinę czy przyjaciół i spędźmy razem miło czas delektując się smakiem tego sernika. Mmm... na samą myśl, aż ślinka cieknie!
Wypiek, którego koniecznie należy spróbować! :-)
Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego sera (może być z wiaderka)
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Bezowa pianka:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszkę brzoskwiń
10 dag wiórek kokosowych
Krok po kroku:
Przesianą mąkę, cukier puder, masło, sól i żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy ser, mleko i olej. Na końcu dodajemy aromat.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę serową.
Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.
Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w konkursie:
NAGRODA!
Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓW
organizowanym przez sklep internetowy Bazylia.pl
NAGRODA!
Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska
Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24 . 12.2014 r.):
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/11/sernik-z-brzoskwiniami-i-bezowa-pianka.html