Wykonanie
Sernik to wyjątkowe ciasto.Kiedyś pieczone głównie z jakiejś okazji.Ale niesamowicie smakuje również bez żadnego święta, tak po prostu, na co dzień.Prezentuję Wam dzisiaj puszysty i rozpływający się w ustach sernik z soczystymi
brzoskwiniami, delikatną
bezową pianką i chrupiącym
kokosem .Zaprośmy rodzinę czy przyjaciół i spędźmy razem miło czas delektując się smakiem tego sernika. Mmm... na samą myśl, aż ślinka cieknie!Wypiek, którego koniecznie należy spróbować! :-)

Potrzebujemy (przepis na formę 20 x 35 cm):Kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej20 dag
masła4 łyżki
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliMasa serowa:1 kg
białego sera (może być z wiaderka)2
jajka4
żółtka1 szklanka
cukru pudru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (po 40 g)1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowego lub
śmietankowegoBezowa pianka:6
białek1 szklanka
cukru pudruDodatkowo:1 puszkę
brzoskwiń10 dag wiórek
kokosowychKrok po kroku:Przesianą
mąkę,
cukier puder,
masło,
sól i
żółtka zagniatamy w zwartą masę. Formujemy kulę, obwijamy ją folią i chowamy do lodówki na godzinę.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w większą kostkę.
Jajka,
żółtka i
cukier puder ucieramy razem do białości. Dodajemy przesiane budynie i
proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy
ser,
mleko i
olej. Na końcu dodajemy aromat.Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem, następnie wylewamy na ciasto masę
serową.Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut.Chwilę przed końcem pieczenia ubijamy
białka z
cukrem pudrem. Następnie wyciągamy formę z piekarnika, wykładamy pokrojone
brzoskwinie, równomiernie wykładamy ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut.Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w konkursie:






NAGRODA!Sernik zdobył nagrodę w konkursie FESTIWAL SMAKÓWorganizowanym przez sklep internetowy
Bazylia.pl

NAGRODA!Mój sernik został również ogłoszony "SMAKIEM LISTOPADA" w konkursie "RUDZKIE SMAKI" organizowanym przez Urząd Miasta Ruda Śląska

Przepis został także wydrukowany w wigilijnym wydaniu Dziennika Zachodniego (24 . 12.2014 r.):