Wykonanie
Pamiętacie bajkę „Zakochany kundel”? a w niej jedną z najsłynniejszych scen z jedzeniem? No właśnie, mi też na samą myśl ślinka cieknie. Odkąd obejrzałam ją w dzieciństwie chciałam jeść tylko pulpety w
sosie pomidorowym z
makaronem spaghetti. Teraz mój syn został wielkim fanem tej bajki i męczy mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również polecam bo są naprawdę smaczne :)

Potrawa wolna od glutenu. *Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:500g
mięsa mielonegoPęczek
pietruszkiPuszka krojonych
pomidorówKromka
chleba*½ szklanki
mleka2
szalotki1 ząbek
czosnkuOliwa do smażenia
Przyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprz, szczypta
cukruMakaron dla 4 osób ( u nas klasycznie
makaron spaghetti)*Osoby na diecie bezglutenowej
chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejNastawiamy
wodę na
makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną
wodą. Kiedy
makaron się gotuje siekamy
szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie
oliwy.
Chleb wkładamy do miseczki z
mlekiem. W misce umieszczamy
mięso mielone, zeszkloną
cebulkę,
chleb odciśnięty z
mleka, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz posiekane listki z ¼ pęczka
natki pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie zaczynamy formować okrągłe pulpety. Układamy je na obsypanym
mąką blacie. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Kiedy się nagrzeje układamy na niej pulpety. Obsmażamy z każdej strony, często potrząsając patelnią. Do garnka wlewamy
pomidory z puszki oraz doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Jeśli danie jest przewidziane dla dzieci to więcej przypraw nie dodajemy, jeśli natomiast będą jedli główne dorośli to proponuję dorzucić nieco słodkiej i
ostrej papryki.
Pomidory dusimy około 5 minut. Pod koniec wrzucamy listki z ½ pęczka
natki pietruszki, a całośc blenderujemy. Dorzucamy pulpety i dusimy kilka minut. Podajemy z ugotowanym
makaronem i posypane pozostałą
pietruszką. Smacznego







