Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować prosty przepis na szybki i pyszny obiad. Paella kojarzy nam się głównie z
owocami morza, jednak równie dobrze komponuje się z
kurczakiem. Wystarczy nieco
ryżu, nóżki od
kurczaka, trochę czasu i wyśmienity obiad gotowy :)

Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:4 nóżki od
kurczaka ze skórą (promocję -20% na cały
drób znajdziecie TUTAJ)4 skrzydełka250g
ryżu2
cebule3 ząbki
czosnkuSkórka z jednej
cytrynyPuszka
zielonego groszku½ pęczka
koperku½ pęczka
natki pietruszki1 Esencja do duszonych warzyw Knorr (optymalnie 500ml
bulionu)
Olej do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól, 1 łyżeczka
słodkiej paprykiNa dużą patelnie wylewamy 2-3 łyżki
oleju i stawiamy na gaz. Nóżki oraz skrzydełka od
kurczaka oprószamy świeżo mielonym
pieprzem i
solą, a następnie smażymy na złoty kolor. Przekładamy na kratkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem na 30 minut. Na patelnie dolewamy nieco
oleju.
Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy i smażymy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili dorzucamy
ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej
wody. Dolewamy na patelnie tak by
bulion zakrył
ryż, dorzucamy
paprykę oraz skórkę startą z jednej
cytryny. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż
ryż zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy
groszek, posiekane
zioła i kilka kropli
soku z cytryny.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na patelnię. Chwilkę trzymamy razem z
ryżem, aby smaki się przegryzły i podajemy. Smacznego.









Post powstał przy współpracy z firmą Knorr.