ßßß Cookit - przepis na Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami

Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię Boeuf Bourguignon, czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak szczerze się przyznam, że nie zawsze mam czas na jej przyrządzenia. Wpadłam na pomysł by wołowinę w tym daniu zastąpić kurczakiem, a całość zapiec pod ziemniaczkami. Przyznam szczerze, danie nie jest, aż tak dobre jak słynne Boeuf Bourguignon… Jednak zdecydowanie gwarantuje niesamowite doznania smakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
5 ziemniaków
2 marchewki
200g pieczarek
cebula
Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki śmietany
łyżka przecieru pomidorowego
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy
*W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy krótko z każdej strony, tylko do zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy wino, zeskrobujemy resztki mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180st. Na około 40 minut. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/kurczak-w-czerwonym-winie-zapiekany-pod.html