Wykonanie
Bardzo lubię Boeuf Bourguignon, czyli
wołowinę w
czerwonym winie. Jednak szczerze się przyznam, że nie zawsze mam czas na jej przyrządzenia. Wpadłam na pomysł by
wołowinę w tym daniu zastąpić
kurczakiem, a całość zapiec pod ziemniaczkami. Przyznam szczerze, danie nie jest, aż tak dobre jak słynne Boeuf Bourguignon… Jednak zdecydowanie gwarantuje niesamowite doznania smakowe i
wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!)

Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten*Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 1hSkładniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka
5
ziemniaków2
marchewki200g
pieczarekcebulaOkoło 1 szklanki czerwonego
wytrawnego wina2-3 łyżki
mąki2-3 łyżki
śmietanyłyżka
przecieru pomidorowegoolej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól, szczypta
cukru,
liść laurowy*W przygotowywaniu tej potrawy
mąkę można pominąć. Zapiekanka nie
traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by
ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy trochę
oleju rzepakowego i smażymy
cebule na złoty kolor. Kiedy
cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy
pieczarki. W
między czasie czyścimy
mięso z błonek i kroimy w paski. Obsypujemy obficie
solą i
pieprzem, a następnie podsypujemy
mąką.
Pieczarki przekładamy do naczynia z
cebulą. Wykładamy
mięso i smażymy krótko z każdej strony, tylko do zarumienia wierzchu. Przekładamy do formy do zapiekanek, a na patelnie wykładamy
marchewkę, Obsmażamy dwie minuty i dokładamy do brytfanki. Na patelnie wylewamy
wino, zeskrobujemy resztki
mięsa lub warzyw i dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru, dokładamy
przecier pomidorowy oraz
liść laurowy.
Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy
śmietaną. Doprawiamy nieco
pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180st. Na około 40 minut. Smacznego.




