Wykonanie
Dzisiaj propozycja na najlepszą
sałatkę śledziową jaką
jadłam w całym swoim życiu (
serio: ))
Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak
buraki czy
jajka, do tego pyszny moczony w
mleku śledź. Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym
sosem czosnkowym. Pychota!
Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie
śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2
filety śledziowe a’la
matjas1
burak1 mały
ziemniak2
jajka2
korniszony1 duża
czerwona cebulaSos:100ml
jogurtu naturalnego100ml
majonezu1 łyżeczka
musztardy1 ząbek
czosnku½ łyżeczki
cukruSól, świeżo mielony
pieprzFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do
mleka i moczymy kolejne 2 godziny.
Ziemniaka oraz
buraka gotujemy osobno w mundurkach do miękkości.
Burak będzie się gotował nieco dłużej niż
ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z
korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw:
ziemniaki,
buraki,
cebula,
śledź, sos,
jajka,
buraki,
ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów.