Wykonanie
W jednej z
sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i
powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z
łososia faszerowany
masłem, zapiekany z
ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!

Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia)Ilość porcji: 3Składniki:

500g filetu z
łososia500g
ziemniakówBiała część z
poraPęczek
natki pietruszki3 ząbki
czosnku20g
masła2 łyżki
oliwy50g
żółtego seraStarta skórka z 1
cytrynyBiały pieprz,
sólNastawiamy w garnku osoloną
wodę.
Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części.
Por myjemy i kroimy w plasterki.
Ziemniaki i
por wrzucamy do gotującej się
wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek.
Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na
ziemniaki. Posypujemy je odrobiną
soli,
pieprzem oraz skrapiamy
oliwą.
Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W
między czasie
masło mieszamy z pozostałą
natką,
skórką cytryny oraz
solą i
pieprzem. Filety z
łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym
masłem. Upieczone warzywa posypujemy
serem, układamy
między nie
rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego.





