ßßß Cookit - przepis na Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami

Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

W jednej z sieci dyskontowych panuje teraz akcja „Włoskie smaki”. Z ciekawości zgarnęłam ze sklepu ulotkę z „Włoskimi rodzinnymi przepisami”. Postanowiłam kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!
Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia)
Ilość porcji: 3
Składniki:
500g filetu z łososia
500g ziemniaków
Biała część z pora
Pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
20g masła
2 łyżki oliwy
50g żółtego sera
Starta skórka z 1 cytryny
Biały pieprz, sól
Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/11/osos-faszerowany-masem-zioowym.html