Wykonanie
Piersi z kurczaka jako
mięso niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym
stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania
kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy!

Ilość porcji: 2Składniki:

2
piersi z kurczaka2 ząbki
czosnku1
cebula1
papryka½ puszka
czerwonej fasoli½
cytrynaPęczek
natki pietruszkiolej słonecznikowego2 tortille pełnoziarniste
Przyprawy: świeżo zmielony
pieprz,
sól,
cynamon,
papryka chili,ok. 5
goździków,
Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy
solą i
pieprzem.
Olej wylewamy na patelnie.
Czosnek obieramy i ścieramy bezpośrednio na patelnie na zimny
olej. Włączamy średni gaz.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Po chwili dorzucamy do
czosnku, podsmażamy.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę usuwając gniazdo nasienne, dorzucamy na patelnię. Na patelnie dorzucamy
kurczaka,
cynamon i
ostrą paprykę.
Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą
skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy
fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy
natkę pietruszki i dorzucamy do
mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy
kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi w trójkąty.

