Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować Wam przepyszną zapiekankę, która doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z
mięsa mielonego, najlepiej drobiowego,
pomidorów i
zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z
ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z
żółtego sera. Pychota.

Składniki:

0,5kg
mięsa mielonego z
indykaPuszka
groszkuPuszka
pomidorów10 średnich
ziemniaków150g
żółtego sera50g
masłaCebula2 ząbki
czosnkuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
pietruszkaPrzygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania
ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W
między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę
oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki
czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy
mięso mielone, smażymy wraz z
cebulą i
czosnkiem rozdrabniając je widelcem.
Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos. Kiedy
mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy
pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy
soli, świeżo zmielonego
pieprzu oraz ogromnych ilości
oregano i
bazylii. Po jakiś 5 minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony
groszek. Delikatnie mieszamy, żeby kuleczki nie popękały. Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, dodajemy
masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym
pieprzem.
Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane
mięso w sosie, wierzch posypujemy startym
żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp 180 stopni obserwując
ser. Kiedy ten zacznie się topić i rumienić zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy koniecznie ciepłą oprószoną
natką pietruszki.




