Wykonanie
Zapiekanki to wspaniałe danie obiadowe. Można w nich wykorzystać praktycznie dowolne składniki jakie mamy w domu z gwarancją, że zawsze wyjdzie smacznie! Do tego są banalnie proste w przygotowaniu więc praktycznie, każdy umie je zrobić :). Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania!

Czas przygotowania: 50 minutIlość porcji: 4Składniki:400g
mięsa mielonego z
indyka5 dużych
ziemniakówPuszka pomidorów w kawałkachGarść
cebulek zapiekanych100g
sera żółtegoPrzyprawy:
Bazylia,
Oregano,
Pieprz,
Sól,
CzosnekZiemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy
mięso mielone. Kiedy
mięso już będzie usmażone, zmniejszamy nieco ogień i dorzucamy puszkę
pomidorów. Mieszamy całość oraz doprawiamy delikatnie
solą i
pieprzem. Znacznie dorzucamy
bazylie i
oregano. Jeśli ktoś lubi można dorzucić
czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy
cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane
ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym
żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy
ser zacznie się nieco rumienić. Zajadamy na ciepło!