Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy zdradzić Wam nasz kolejny rodzinny sekret, a mianowicie przepis na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pijak:-) Nazwa wywódzi się stąd, że ciasto... "
pije". Jak mu pozwolimy to
wódkę :-)a jak nie to bezalkoholową
herbatę. W obu wersjach jest wyśmienity i warty grzechu!

Czas przygotowania: 1 , 5 h

Ilość porcji: duża blacha ciastaSkładniki:Ciasto:2 szklanki
mąki4
jajka1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki suchego
maku1
margarynaaromat migdałowyMasa:2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej0,5 litra
mleka1
margaryna0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cappuccino (my dodajemy
orzechowe)+
wódka lub
herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :))
Polewa czekoladowa:4 łyżki
margaryny4 łyżki
wody4 łyżki
kakao4 łyżki
cukru+ paczka
biszkoptów (mogą być wyschnięte)


Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych
jajek z
cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle miksując ( na małych obrotach, by dobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach celcjusza.Podczas, gdy ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu:
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by
budyń często mieszać, inaczej się przypali. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie
margarynę ucieramy, czyli łączymy mikserem na wolnych obrotach z
cukrem (
margarynę najlepiej rozdrobnic najpierw na mniejsze kawałki lub wyjąc wcześniej z lodówki by była miękka). Następnie dodajemy przestudzony już
budyń oraz 2 łyżki
cappuccino. Wszystko razem miksujemy.Polewę robimy na samym końcu, tuż przed polaniem ciasta: wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy.Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy
wódką (ewentualnie mocną
herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy
biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na
masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego :)






