ßßß Cookit - przepis na Rocher

Rocher

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: ok 45 min
Ilość porcji: cała blacha
Ciasto I:
2,5 szklanki mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150g orzechów włoskich
Krem:
0,5 margaryny
1 puszka mleka krówkowego
1 czekolada deserowa lub gorzka
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto I
Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić.
Ciasto II
Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo
Krem
Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera).
Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/07/rocher.html