Wykonanie
Dzisiaj potrawa bardzo popularna, wręcz oklepana. Nie znam osoby, która nigdy nie słyszała o spaghetti bolognese. Podobno była to od zawsze moja ulubiona potrawa, wcale się sobie nie dziwię :)Sos przyrządza się bardzo szybko, nawet
woda na
makaron zaczyna wrzeć nieco później.Wiem, że jest wiele sposobów robienia tego spaghetti, ale ten jest najlepszy! A największym przekleństwem są sosy z paczki, które smakują jak gęstsza zupa pomidorowa i do tego jeszcze rozgotowany
makaron, fuuuj! ;/ Tak więc polecam robić
sos do spaghetti z prawdziwych
przetworów pomidorowych lub najlepiej z samych
pomidorów.Spaghetti BologneseSkładniki na 4 porcje:~
sos pomidorowy Melissa/
pomidory z puszki~ kilka łyżek
ketchupu (u mnie był domowej roboty)~ 300g
mielonego mięsa (u mnie to była
łopatka)~ 1
cebula~ 4 ząbki
czosnku~
przyprawa do kuchni włoskiej~
bazylia świeża/ suszona~
oregano~ sól/
cukier pieprz~ garść pokrojonych czarnych
oliwek~ garść
konserwowej papryki pokrojonej w kostkę (niekoniecznie)~
makaron spaghetti~
ser żółty do posypania całości lub
mozzarella~
oliwa do smażenia
Cebulę, ząbki
czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej (głębokiej) patelni podsmażyć
cebulę z jednym ząbkiem posiekanego
czosnku, doprawić
solą i
cukrem. Następnie dodać do tego
mięso i smażyć, aż do zrumienienia . Do całości wlać
sos pomidorowy bądź
pomidory z puszki i dusić przez kilka minut, dodać
ketchup. Następnie dodać
oliwki,
paprykę i doprawić do smaku
ziołami,
przyprawą włoską,
solą i
pieprzem (jeśli
sos jest za kwaśny dodać
cukru), dodać pozostałe ząbki
czosnku. Zamieszać. Podawać sos gorący z dodatkiem
makaronu spaghetti ugotowanegoal dente(!) posypanego
żółtym serem lub z kawałkami
sera mozzarella.

About Paula