ßßß Cookit - przepis na Placki z rokitnikiem

Placki z rokitnikiem

nazwa

Wykonanie

Weekend w Ustce zaowocował nie tylko ładnymi widokami takimi jak ten poniżej, uchwycony z falochronu za pomocą urządzenia nie do końca do tego stworzonego (komórka :)), podczas picia regionalnego piwa, kiedy to wiatr wiał tak mocno, że prawie urwał głowę.
Ale także inspiracją podłapaną w czasie spaceru po promenadzie i obserwacji roślinności chroniącej wydmy. Rosła tam bardzo ciekawa roślina zwana przez niektórych syberyjskim ananasem. Mowa o rokitniku. Jest bardzo zdrowy i nieco cierpki, ale traci ten smak, podobnie jak jarzębina, po przymrozkach. Oczywiście zbieranie tego dziko rosnącego jest zabronione!
Składniki:
Poniżej zestawienie składników które można użyć, czyli cokolwiek zmieszamy ( w odpowiednich proporcjach) z ze sobą z każdej kolumny to nam wyjdzie :)
BAZA KONSYSTANT KATALIZATOR DODATEK
otręby
mąka biała
mąka pełnoziarnista
zarodki
płatki zbożowe
mielone orzechy
kasza manna serek homogenizowany
woda
mleko
śmietana
kefir
jogurt
zsiadłe mleko jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu
2 czubate łyżki puree z ziemniaków
2 czubate łyżki zgniecionego dojrzałego banana cokolwiek :)
np. rokitnik
Wykonanie:
Do bazy dodajemy kosysntantu, który, jak sama nazwa wskazuje, reguluje konsystencję :) Dodajemy katalizatora, żeby się nam wszystko ładnie skleiło. Dodajemy ewentualne dodatki, formujemy placki i smażymy na patelni.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2011/11/placki.html