ßßß

Składniki:300 g zielonego, łuskanego grochu2 kotlety z karkówki1 kiełbasa dobrze uwędzona, o co w Holandii trudno ("Veluwse fijne rookworst")- ja użyłampolskiej kiełbasy ŚLĄSKIEJ1 marchew1 średniej wielkości seler25 g natki selera1 duży por1 liść laurowy1 łyżka solipieprzDo garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy i wrzucamy kawałki mięsa oraz groch. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, w tym czasie obieramy i kroimy w kostkę seler oraz w plasterki marchew i por. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i gdy lekko przestygnie kroimy je na drobniejsze kawałki. Pokrojone mięso, warzywa wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy także w całości kiełbasę oraz pokrojoną natkę selera. Całość gotujemy jeszcze około 20 minut, tyle czasu potrzeba by groch i warzywa zmiękły. Kiełbaskę wyciągamy z garnka by pokroić je w plastry, te zaś trafią do zupy. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i koniecznie pieprzem. Zupa po czasie robi się bardzo gęsta, zawsze można wtedy dolać trochę wody.Holendrzy jadają tę zupę przegryzając chlebem z boczkiem, jak dla mnie zupa jest na tyle syta, że nie trzeba jej niczym zagryzać.Smacznego!