Wykonanie
Cieszę się, że się nie poddałam i spróbowałam upiec bułeczki wypiekane kilka dni temu podczas Ezoterycznego spotkania przy piekarniku. Na spotkanie się spóźniłam, ale myślę że zostanie mi to wybaczone. Jak już wspominałam bułeczki piekły się godzinę zamiast 30 minut i w lekko wyższej temperaturze niż w oryginalnym przepisie. Pomysł na
bułki dała Małgosia (Smaki Alzacji), według przepisu Gotuje, bo lubi .W spotkaniu udział wzięli: Małgosia z bloga Smaki Alzacji, Justyna z Mama i pomocnicy, Dobrawka z
Bona A petita,, Joanna z Notatki kulinarne, Joanna z Różowa kuchnia , Ala z Ala piecze i gotuje, Bożena z Moje domowe kucharzenie , Bożena tutaj, Dorota z Moje małe czarowanie, Dorota tutaj, Iwona z Ivka w kuchni, Agata z Kulinarne przygody Gatity , Arletta strona fb Insulina ,
Marta z Para w kuchni, Lidia Wesołowska strona fb, Małgosia z
Pieprz czy
Wanilia , Łucja z Fabryka kulinarnych inspiracji, Karolina z Porcelanowa ....


Składniki (9 dużych bułeczek):Zaczyn:1 kuleczka świeżych
drożdży wielkości ziarenka
grochu150 g
mąki150 g
wodyCiasto:2 szklanki
mleka1 szklanka zaczynu1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych3 szklanki
mąki12 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
masłajajko i łyżka
mleka do posmarowania
bułekSkładniki na zaczyn mieszamy w naczyniu, aż się dokładnie połączą. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Będzie nam potrzebne 250 ml zaczynu.
Płatki owsiane zalewamy połową
mleka i podgotowujemy do czasu, aż
płatki wchłoną
mleko, odstawiamy do ostygnięcia. Resztę
mleka wlewamy do miski, kruszymy
drożdże, dodajemy owsiankę oraz zaczyn. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy
sól,
cukier, rozpuszczone
masło i
mąkę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło, powinno podwoić swoją objętość. Gdy to się stanie dzielimy ciasto na tyle części ile chcemy (jaką wielkość
bułek chcemy uzyskać) i formujemy z nich bułeczki. Układamy je
potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy
bułki roztrzepanym
jajkiem z łyżką
mleka i posypujemy
płatkami. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (lub tyle ile będzie wymagał nasz piekarnik).Smacznego!
