ßßß

Składniki (9 dużych bułeczek):Zaczyn:1 kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu150 g mąki150 g wodyCiasto:2 szklanki mleka1 szklanka zaczynu1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych3 szklanki mąki12 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukru2 łyżki masłajajko i łyżka mleka do posmarowania bułekSkładniki na zaczyn mieszamy w naczyniu, aż się dokładnie połączą. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Będzie nam potrzebne 250 ml zaczynu.Płatki owsiane zalewamy połową mleka i podgotowujemy do czasu, aż płatki wchłoną mleko, odstawiamy do ostygnięcia. Resztę mleka wlewamy do miski, kruszymy drożdże, dodajemy owsiankę oraz zaczyn. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy sól, cukier, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło, powinno podwoić swoją objętość. Gdy to się stanie dzielimy ciasto na tyle części ile chcemy (jaką wielkość bułek chcemy uzyskać) i formujemy z nich bułeczki. Układamy je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy płatkami. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (lub tyle ile będzie wymagał nasz piekarnik).Smacznego!