Wykonanie
1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych
drożdży wielkości ziarenka
grochu150 g
mąki150 g
wodySkładniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlej szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylej.2 szklanki
mleka1 szklanka zaczynu1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych nie użyłam3 szklanki
mąki ja użyłam owsianej chlebowej12 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
masłaPłatki owsiane zalej szklanką
mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. I tutaj właśnie tak nie robiłam, poczyniłam jak koleżanka pisze dalej : Do miski wlej pozostałą szklankę
mleka, dodaj zaczyn, pokruszone
drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj
mąkę,
sól,
cukier i rozpuszczone
masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosyp
mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę
mleka.Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym
jajkiem z łyżką
mleka i posyp
płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź.