ßßß
Składniki na 3-4 porcje:400 g fasolki szparagowej1 łyżka oliwy z oliwek1 papryczka (ja użyłam chili ze słoika)2 ząbki czosnkuświeży imbir1/2 łyżeczki zmielonej kolendry1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 łyżki migdałów (ja użyłam płatków)1/2 szklanki mlekaoregano lub inne ziołasól i pieprzFasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 10-15 minut, do jej miękkości. Siekamy drobno papryczkę, imbir i czosnek. Migdały mielimy, najlepiej blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy papryczkę, czosnek i imbir. Podsmażamy, aż czosnek będzie miękki. Dodajemy przyprawy, migdały i mleko. Gdy sos zacznie gęstnięć wrzucamy fasolkę, pozwalamy by sos oblepił fasolkę. Posypujemy świeżym oregano (lub innym ziołem) i odrobiną płatków migdałowych. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji: