Wykonanie
Czas na
fasolkę szparagową. Kiedy nieśmiało pojawia się na straganach, mimo tego, że w horrendalnej cenie i tak chce się ją kupić. Pewnie większość z nas zjada ją z młodymi ziemniaczkami i
bułką tartą, pyszności! Ale takiej wersji pewnie wszyscy nie znacie:
fasolka na ostro. Dzięki
przyprawom zyskuje orientalny smak. Chyba na dłuższą chwilę odstawię
bułkę tartą...
Składniki na 3-4 porcje:400 g
fasolki szparagowej1 łyżka
oliwy z oliwek1 papryczka (ja użyłam
chili ze słoika)2 ząbki
czosnkuświeży
imbir1/2 łyżeczki zmielonej
kolendry1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżki
migdałów (ja użyłam
płatków)1/2 szklanki
mlekaoregano lub inne
ziołasól i
pieprzFasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 10-15 minut, do jej miękkości. Siekamy drobno papryczkę,
imbir i
czosnek.
Migdały mielimy, najlepiej blenderem. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy papryczkę,
czosnek i
imbir. Podsmażamy, aż
czosnek będzie miękki. Dodajemy
przyprawy,
migdały i
mleko. Gdy sos zacznie gęstnięć wrzucamy
fasolkę, pozwalamy by sos oblepił
fasolkę. Posypujemy świeżym
oregano (lub innym
ziołem) i odrobiną
płatków migdałowych. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: