Wykonanie
Topinambur czyli
słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny
między innymi takie informacje " Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko zostały docenione przez kolonistów i zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach . W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez
ziemniaki . Później bulwy wykorzystywane był głównie jako roślina pastewna, choć okresowo zyskiwały na znaczeniu. Przykładowo podczas II wojny światowej ponownie były popularne we Francji. W okresie przedwojennym były nierzadko uprawiane na Śląsku Współcześnie bulwy topinamburu traktowane są zwykle jako dość ekskluzywne i rzadko spotykane warzywo"Topinambur surowy, taki jak w poniższym przepisie , jest naprawdę smaczny, chrupiący, o lekko
orzechowym posmaku. Właściwie nie potrzebuje dużego doprawiania.
Składniki3-4 bulwy topinambura1/2 pęczka
kolendry, posiekanej (lub innych
ziół, które akurat mamy pod ręką )2 ząbki
czosnku pokrojonego w cienkie plasterki1/2 małej
cebuli czerwonej, pokrojonej w cieniutkie krążkiłyżka startego
parmezanuoliwa z oliwekpłatki chilisól,
pieprzprzygotowanie:Bulwy topinambura dobrze umyć.Podobno można ich nie obierać , myślę, ze zależy to od wyglądu bulw, moje nie były najładniejsze, wolałam obrać. Pokroić na cieniutkie plasterki ,(najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny) Plasterki ułożyć na półmisku, posolić popieprzyć , posypać
czosnkiem,
kolendrą i
cebulą,
płatkami chili,
parmezanem. Obficie polać
oliwą . Przed podaniem wymieszać . Smacznego!