Wykonanie

Myślą przewodnią tegorocznego grudnia wyjątkowo nie były Święta. Moją głowę zaprzątały głównie dwa egzaminy, których termin przypadał na ostatni tydzień zajęć przed przerwą świąteczną. Stąd duże zaniedbanie Domowych Frykasów i mojej kuchni w ogóle. Każdą wolną chwilę, a było ich niewiele, poświęcałam na sen czy trening. Oczywiście znalazłam moment na upieczenie pierników, przygotowanie piernika staropolskiego czy kupienie prezentów dla
bliskich. I szczerze wierzę, że tylko dzięki temu nie dostałam na głowę.Teraz jestem już w domu. Egzaminy zdane, a ja wreszcie mam czas na to, by przesiedzieć i przegadać 4 h w kawiarni, wylegiwać się w łóżku z Łatką do południa, pływać ile chcę, i przygotowywać Święta.Ciasto z
suszonych owoców już upieczone, świąteczne menu ustalone, tort urodzinowy Zosi wybrany, choinka kupiona.Dziś dzielę się z
Wami przepisem na dobrze przyprawione, pikantne ciasto ze świetnym
mandarynkowym kompotem, które umiliło mi jeden z grudniowym weekendów. Melasa jest nieodzownym składnikiem tego wypieku i nie da się jej niczym zastąpić. Ja użyłam karobu, czyli bosko karmelowej i zdrowej melasy z
chleba świętojańskiego.Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):2 i 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru trzcinowegokawałek świeżego
imbiru, wielkości kciuka, startego na tarce2 łyżeczki suszonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody2
jajka
1/2 szklanki melasy (użyłam tej z
chlebka świętojańskiego)1/2 szklanki
miodu2/3 szklanki
oleju na kompot:

1 szklanka
cukru3
mandarynki, obranesok z 1
cytryny1 łyżka
cukru waniliowegoWykonanie:Najpierw
mandarynkowy kompot. 100 ml
wody wymieszać z
cukrem i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotować 8-10 minut, aż powstanie karmel. Zmniejszyć ogień, dodać
sok z cytryny,
cukier waniliowy i cząstki
mandarynek, całość wymieszać. Kompot ostudzić i trzymać w lodówce aż będzie potrzebnyTeraz kolej na ciasto. Piekarnik nastawić na 180 stopni. W misce wymieszać
mąkę,
cukier, świeży
imbir,
przyprawy,
proszek do pieczenia,
sodę i szczyptę
soli.W osobnej misce umieścić
jaja, melasę,
miód,
olej i porządnie zmiksować (ok. 5 min.). Dodać szklankę
wody, wymieszać i dodawać partiami mieszankę mączną, mieszając za każdym razem.Ciasto wylać do natłuszczonej i obsypanej
mąką tortownicy i piec ok 45 min. Ostudzić. Podawać ze schłodzonym kompotem
mandarynkowym na wierzchu.Smacznego!(przepis pochodzi ze strony Gourmet Traveller)