ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA MAJOWA

SAŁATKA MAJOWA

nazwa

Wykonanie

Ulubione majowe pyszności zawarte w jednej sałatce. Dojrzałe i przesłodkie truskawki, wyrośnięte rzodkiewki i długo wyczekane szparagi. Na domiar dobrego, moja ulubiona kasza jaglana, roszponka i awokado, do którego od dawna pałam szczerym uczuciem i nie potrafię się nim przejeść.
Całość oblana dressingiem z octem balsamicznym i różowym pieprzem z Kampot, które wspaniale zgrywają się ze smakiem truskawek.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałki
pół pęczka rzodkiewek, pokrojonych na cienkie plasterki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 opakowanie roszponki
1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
1,5 szklanki truskawek pokrojonych na połówki
2 cebule szalotki, pokrojone w pióra (można zastąpić czerwoną cebulą)
4 łyżki pestek słonecznika
posiekany szczypiorek
dressing:
4 łyżki oliwy
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej różowy)
Wykonanie:
Szparagi gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przelać na durszlaku lodowatą wodą.
Składniki sałatki umieścić w misce, składniki dressingu wymieszać i polać nim sałatkę, całość przemieszać. Podawać od razu
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/06/saatka-majowa.html