Wykonanie

Ulubione majowe pyszności zawarte w jednej
sałatce. Dojrzałe i przesłodkie
truskawki, wyrośnięte
rzodkiewki i długo wyczekane
szparagi. Na domiar dobrego, moja ulubiona
kasza jaglana,
roszponka i
awokado, do którego od dawna pałam szczerym uczuciem i nie potrafię się nim przejeść.Całość oblana dressingiem z
octem balsamicznym i różowym
pieprzem z Kampot, które wspaniale zgrywają się ze smakiem
truskawek.Składniki:pęczek
zielonych szparagów, pokrojonych na mniejsze kawałkipół pęczka
rzodkiewek, pokrojonych na cienkie plasterki1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej1 opakowanie
roszponki1 dojrzałe
awokado, pokrojone w kostkę1,5 szklanki
truskawek pokrojonych na połówki2
cebule szalotki, pokrojone w
pióra (można zastąpić
czerwoną cebulą)4 łyżki pestek
słonecznikaposiekany
szczypiorekdressing:4 łyżki
oliwy2 łyżki ciemnego
octu balsamicznego1 łyżka
soku z cytrynysól, świeżo zmielony
pieprz (najlepiej różowy)Wykonanie:
Szparagi gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przelać na durszlaku lodowatą
wodą.Składniki sałatki umieścić w misce, składniki dressingu wymieszać i polać nim
sałatkę, całość przemieszać. Podawać od razuSmacznego!