Wykonanie

Pogoda jest fatalna. Od kilku dni nieprzerwanie silnie wieje, momentami również leje . Już w
sumie zapomniałam o błęktinym niebie, cumulusach i hiszpańskim słońcu, które chyba za nadto rozpieszczało mnie przez ostatnie tygodnie, bo teraz nijak nie
mogę się przyzwyczaić do tego, że jest szaro i ponuro.Jednak wielkim plusem tego niżu jest to, że mogłam bezkarnie przesiedzieć cały weekend w domu. Z filmami, ulubionymi serialami, książką, z imbryczkiem zielonej
herbaty, pod kocem. Ostatnie wolne dni spędziłam na zwiedzaniu Bilbao i Valladolid i miło było teraz dla odmiany nie ruszać sie z miejsca.I choć obiecałam sobie, że świątecznych
hitów zacznę słuchać dopiero w grudniu, nie wytrzymałam i puściłam bożonarodzeniową składankę ukochanego Sinatry (jedną z moich ulubionych piosenek znajdziecie na dole, po prawej stronie). Zaczęłam już myśleć o Świętach. O tym, co upiekę, jak ozdobię dom i blog, co sprezentuję najbliższym i o co sama poproszę w liście do Gwiazdora :-).Na obiad zdecydowanie potrzebowałam czegoś rozgrzewającego, swojskiego i tak powstało risotto po hiszpańsku. Nie lubię surowej
papryki, jednak ta pieczona bardzo przypadła mi do gustu (w zeszłym roku użyłam jej przyrządzając ensaladę con pimientos). Dodatek
sera koziego sprawia, że risotto jest cudownie kremowe. Całe danie jest na tyle pyszne, że dzisiaj przyrządzę je znowu.S kładniki (1 porcja):2 łyzki
oliwy1
cebula szalotka, pokrojona w
pióra,
szczypior do posypaniaduża szczypta
cukru trzcinowego1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1/2
cukinii, pokrojonej w kostkę1/2 pieczonej
papryki*100 g
ryżu arborio lub innego
ryżu do risotto1 i 1/2 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego1/2 łyżeczki wędzonej
ostrej papryki la chinata (można zastąpić zwykłą
ostra papryką)1/3 łyżeczki kuminu
sól,
pieprzkozi ser do posypaniaWykonanie:Na suchej patelni umieścić
czosnek i
cebulę, podgrzać, posypać
cukrem trzcinowym i smażyć ok. 2 minuty. Dodać
cukinię, kumin,
paprykę la chinata i smażyć przez minutę. Dodać pieczoną
paprykę i
ryż. Gdy cały
ryż pokryje się
oliwą, dolewać stopniowo
bulion, w miarę, jak będzie wchłaniany przez potrawę.Całość gotować na małym ogniu. Risotto jest gotowe po ok. 15 minutach, gdy
ryż jest delikatnie miękki, a w środku al dente.Gotową potrawę posypać
szczypiorem i
kozim serem, wymieszać. Podawać gorące.*Jeżeli nie możecie dostać gotowej pieczonej
papryki, można przygotować ja samemu. Wystarczy piec
paprykę przez ok. 40 min. w 190 stopniach do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa. Możecie ją również przyrządzić w mikrofalówce nastawionej na funkcję grillowania.Smacznego!