Wykonanie

Kuchnia włoska to ocean możliwości i pyszności. Jednym z dań wywodzących się ze
słonecznej Italii jest risotto. Chciałam zrobić milanese, ale nie miałam
szafranu. Skomponowałam więc sama swoje risotto z tego, co miałam w lodówce. O
ryżu do risotto
pisałam tutaj. Użyłam typowo włoskich składników (wyjątkiem jest
kurkuma, której dodałam odrobinę, aby
ryż miał złocisty kolor) i myślę, że taka wersja risott wejdzie na stałe do mojego menu, bo jest PYSZNA!

Składniki:szklanka
ryżu arboriolitr
bulionu drobiowego20 dag
boczku wędzonego1
młoda cukinia8
suszonych pomidorówcebulagarść
szczypiorku2 ząbki
czosnkułyżka
oliwyłyżka
masłapół łyżeczki słodkiej mielonej
paprykipo szczypcie
soli,
pieprzu i
kurkumyPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, a
czosnek rozgnieść. Przesmażyć oba składniki na
oliwie. Dodać do tego
ryż i dokładnie wymieszać. W następnej kolejności pokroić
cukinię na krążki, a każdy krążek na ćwiartki.
Pomidory odsączyć z zalewy i drobniutko poszatkować. Dodać do
ryżu cukinię i
pomidory i dalej przesmażać. Kiedy
ryż będzie szklisty wlewamy pierwszą partię
bulionu, aby zakryła całą potrawę. Na wolnym ogniu dusimy do momentu aż płyn wyparuje. Wtedy wlewamy kolejną partię
bulionu i znów czekamy aż wyparuje. Sprawdzamy twardość
ryżu - jeśli jest taki, jaki lubimy to tylko dodajemy
masło, doprawiamy danie i w ciągu
trzech minut wylądować może na
stole, posypane
szczypiorkiem dla dekoracji.Gdyby
ryż wydał nam się za twardy możemy dodać jeszcze trochę
bulionu i poddusić.Konsystencja risotta powinna być lekko płynna, dlatego raczej podaje się je w głębokich talerzach.

SMACZNEGO!