Wykonanie


Opis : Długo nosiłam się ze zrobieniem tej zupy, aż w końcu pomysły na zalegająca w lodówce
cukinię wyczerpały się, a na pewnym blogu zobaczyłam wersję tej zupy z dodatkiem
sera feta. Wtedy pomyślałam nie zawiodę się na jej smaku, ponieważ gdyby nawet coś nie wypaliło, to
feta nadrobi wszystkie minusy.W efekcie końcowym zupa smakowała mi bardzo, a
feta wraz ze
szczypiorkiem spotęgowała jej smak, bo nadała ostrości do tej jakże kremowej, delikatnej i łagodnej zupy. Jak mogło być inaczej, gdy mamy do czynienia z tak delikatnym w swej postaci warzywem.Szczerze polecam tą zupę, gdyż jest jedną z najlepszych zup krem, jakie
jadłam do tej
pory.Pochodzenie : przepis z internetu (półka z
przyprawami)Ilość : 1 l zupy; 2-3 porcjeSkładniki :700 g zielonej
cukinii1 średnia
cebula2 łyżki
masła1 łyżeczka
oliwy2 mniejsze ząbki
czosnku700 ml ulubionego
bulionu drobiowego3 łyżki gęstej
śmietany 12%sólpieprz50 g
sera feta2-3 łyżki posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie :
Cebulę posiekać (nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana).
Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę.W większym rondlu rozgrzać
masło i
olej.Dodać
cebulę.Smażyć do momentu, kiedy zmięknie.Dodać
czosnek.Dodać
cukinię.Smażyć, aż lekko zmięknie (skórka może być twarda).Zalać
bulionem.Gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości
cukinii włącznie z jej skórką.Zmiksować dokładnie blenderem.Odlać odrobinę zupy (może być ok. 100 ml).Dodać
śmietanę.Dokładnie wymieszać.Wlać do zupy.Wymieszać całość dla uzyskania jednolitego koloru.Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać na ciepło z pokrojonym w kostkę
serem feta i
szczypiorkiem, a dodatkowo z
ciemnym pieczywem, które świetnie pasuje do tej zupy.