ßßß

Opis : Długo nosiłam się ze zrobieniem tej zupy, aż w końcu pomysły na zalegająca w lodówce cukinię wyczerpały się, a na pewnym blogu zobaczyłam wersję tej zupy z dodatkiem sera feta. Wtedy pomyślałam nie zawiodę się na jej smaku, ponieważ gdyby nawet coś nie wypaliło, to feta nadrobi wszystkie minusy.W efekcie końcowym zupa smakowała mi bardzo, a feta wraz ze szczypiorkiem spotęgowała jej smak, bo nadała ostrości do tej jakże kremowej, delikatnej i łagodnej zupy. Jak mogło być inaczej, gdy mamy do czynienia z tak delikatnym w swej postaci warzywem.Szczerze polecam tą zupę, gdyż jest jedną z najlepszych zup krem, jakie jadłam do tej pory.Pochodzenie : przepis z internetu (półka z przyprawami)Ilość : 1 l zupy; 2-3 porcjeSkładniki :700 g zielonej cukinii1 średnia cebula2 łyżki masła1 łyżeczka oliwy2 mniejsze ząbki czosnku700 ml ulubionego bulionu drobiowego3 łyżki gęstej śmietany 12%sólpieprz50 g sera feta2-3 łyżki posiekanego szczypiorkuPrzygotowanie :Cebulę posiekać (nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana).Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę.W większym rondlu rozgrzać masło i olej.Dodać cebulę.Smażyć do momentu, kiedy zmięknie.Dodać czosnek.Dodać cukinię.Smażyć, aż lekko zmięknie (skórka może być twarda).Zalać bulionem.Gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości cukinii włącznie z jej skórką.Zmiksować dokładnie blenderem.Odlać odrobinę zupy (może być ok. 100 ml).Dodać śmietanę.Dokładnie wymieszać.Wlać do zupy.Wymieszać całość dla uzyskania jednolitego koloru.Doprawić solą i pieprzem.Podawać na ciepło z pokrojonym w kostkę serem feta i szczypiorkiem, a dodatkowo z ciemnym pieczywem, które świetnie pasuje do tej zupy.