Wykonanie

Jej wysokość babeczka czekoladowa. Intensywnie czekoladowa i mokra- smakiem i strukturą przypomina klasyczne brownie. Należy uważać, by babeczek nie piec zbyt długo, bo będą za suche i użyć dobrej jakości
gorzkiej czekolady, wtedy sukces murowany.Składniki (12 sztuk):babeczki:200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady200 g
brązowego cukru100 ml
wody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( lub
cukru waniliowego)2
jajka, rozkłócone250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem:110 g
masła, miękkiego175 g
cukru pudru55 g
kakao1-2 łyżki
mleka (użyłam 1 łyżkę więcej)12
malin (użyłam zamrożonych
wiśni, które rozmroziłam i osuszyłam z nadmiaru
wody, dobre będą również
wiśnie z
syropu przygotowane w ten sam sposób)Wykonanie:Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.W garnku zagotować
wodę, zmniejszyć ogień dodać
masło,
czekoladę,
cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.Gdy masa przestygnie, dodać
jajka i ekstrakt
waniliowy. Do dużej miski wsypać
mąkę i
proszek do pieczenia, następnie wlać
czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny
mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.Teraz należy przygotować krem. Miękkie
masło ucierać w misce, aż będzie puszyste. Dodać połowę
cukru i mieszać, aż masa stanie się gładka. Dosypać pozostały
cukier puder,
kakao i znów dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę
mleka i cały czas ucierać, aż masa będzie kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną łyżkę
mleka.Każdą babeczkę udekorować kremem i
wiśnią.Smacznego!

(przepis z zestawu 'Muffiny', wydawnictwo Olesiejuk)