ßßß Cookit - przepis na BABECZKI CZEKOLADOWE

BABECZKI CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Jej wysokość babeczka czekoladowa. Intensywnie czekoladowa i mokra- smakiem i strukturą przypomina klasyczne brownie. Należy uważać, by babeczek nie piec zbyt długo, bo będą za suche i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady, wtedy sukces murowany.
Składniki (12 sztuk):
babeczki:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
200 g brązowego cukru
100 ml wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
2 jajka, rozkłócone
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
110 g masła, miękkiego
175 g cukru pudru
55 g kakao
1-2 łyżki mleka (użyłam 1 łyżkę więcej)
12 malin (użyłam zamrożonych wiśni, które rozmroziłam i osuszyłam z nadmiaru wody, dobre będą również wiśnie z syropu przygotowane w ten sam sposób)
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.
W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień dodać masło, czekoladę, cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa przestygnie, dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, następnie wlać czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Teraz należy przygotować krem. Miękkie masło ucierać w misce, aż będzie puszyste. Dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gładka. Dosypać pozostały cukier puder, kakao i znów dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę mleka i cały czas ucierać, aż masa będzie kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną łyżkę mleka.
Każdą babeczkę udekorować kremem i wiśnią.
Smacznego!
(przepis z zestawu 'Muffiny', wydawnictwo Olesiejuk)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/02/babeczki-czekoladowe.html