Wykonanie

To ciasto jest tak idealne, że, szczerze, nie wiem jak je opisać. Bardzo mokre, niesamowicie aromatyczne,z polewą tak pyszną, że każdy byłby w stanie zjeść ją całą prosto z miski. Nigdy nie kusiło mnie, by cokolwiek w tym przepisie zmieniać. Zobaczyłam go dość dawno w autorskim programie Rachel Allen, upiekłam, i tak piekę co roku, kilka
razy, w sezonie jesienno-zimowym. Z jedną tylko zmianą- zawsze podwajam porcję. I choć moja rodzina próbowała już dziesiątki (a może nawet setki?) ciast mojego autorstwa, zgodnie twierdzą, iż to jest ich ulubionym.Składniki(na keksówkę 10x20 cm, ja zawsze podwajam porcję i piekę w formie 35x8, proporcje polewy zostawiam bez zmian, spokojnie starcza): na ciasto:2
jaja200 g
cukru brązowego140 ml
oleju250 g
marchwi, obranej i startej100 g
rodzynek75 g
orzechów włoskich, posiekanych175 g
mąkiłyżeczka
sodyłyżka
cynamonu1/2 łyżki
przyprawy korzennejcała
gałka muszkatołowa, koniecznie świeżo startaszczypta
soli na polewę:250 g
serka naturalnego (kanapkowy Turek, Philadelphia)50 g miękkiego
masłałyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka starta z 1
pomarańczy250 g
cukru pudruWykonanie:1. Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Jajka zmiksować z
cukrem i
olejem, wsypać
mąkę wymieszaną z
przyprawami,
solą i
sodą, dalej miksować. Dodać resztę składników i całość delikatnie wymieszać łyżką.2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 , 5 h i zostawić do całkowitego wystudzenia.3. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ
mieć temperaturę pokojową. Miękkie
masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej
serek na przemian z
cukrem pudrem. Dodać ekstrakt
waniliowy i startą
skórkę pomarańczową (zostawić łyżkę do dekoracji), wymieszać.4. Polewę wylać na wystudzone ciasto, posypać resztą
skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.Smacznego!(przepis Rachel Allen)
