Wykonanie

Pizzę u mnie w domu robiło się od kiedy pamiętam, być może zaczęliśmy nawet przed wielkim 'boomem' jakoś w latach '90. Początkowo przygotowywał ją tata, później mu pomagałam, aż w końcu ciasto robiłam sama. Najpierw zawsze z głowy, bez żadnych proporcji. Później zaczęłam wypróbowywać różne przepisy, bez
jajek, z
jajkami, było ich wiele.Ten spód jest NAJLEPSZY. Krucha skórka, delikatnie miękki środek, idealna włoska pizza na cienkim cieście.Składniki:( na 2 okrągłe blachy do pizzy o średnicy 26 cm)3 i 1/4 szklanki
mąki1 szklanka ciepłego
mleka lub
wodyszczypta
cukru30 g
drożdży1 i 1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyWykonanie:1. Z
mleka,
cukru i
drożdży zrobić zaczyn, odstawić, by
drożdże się ruszyły.2. Do aktywnego zaczynu dodać
mąkę i
sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę i obtoczyć ją w
oliwie (dzięki temu nie wyschnie), odstawić do podwojenia objętości na 1- 1,5 h.3. Kulę podzielić na dwie części, rozwałkować i wylepić nim formy. Na wierzch wysypać dodatki*, piec 30-40 minut w 180 stopniach.* moje dodatki:baza pomidorowa ( puszka
pomidorów gotowana z kilkoma liści
bazylii,
solą,
pieprzem, do zagęstnienia)
kurki i
pieczarki podsmażone z
cebulkąkaparyczarne oliwkisuszone pomidoryczerwona cebulamozarellarukola do posypaniaSmacznego!

(przepis Buddiego Valastro)

pizza Zosi (koniecznie chciała, by znalazła się na blogu :)