ßßß Cookit - przepis na Jabłka zawijane w ciasto

Jabłka zawijane w ciasto

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłko 1 kilogramów
mąka 4 szklanek
masło 1 kostek
sól 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 1 szklanek
drożdże 2 dekagramów
mleko 0.5 szklanek
jajko 3 sztuk
Wykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, maczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Drożdże namoczyć w mleku, jak podrosną dodać do mąki wsypanej do miski, wymieszać, odstawić żeby podrosło. Dodać 2 jajka, śmietanę, rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Podsypać mąkę na stolnicę ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty, w każdy włożyć ćwiartkę jabłka, zalepić ciasto, obtoczyć w jajku i cukrze. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (około 180*C), aż będą rumiane.
Ciasta i Desery
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
super
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4107/Jablka-zawijane-w-ciasto