Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jabłko 1 kilogramów
mąka 4 szklanek
masło 1 kostek
sól 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
śmietana kwaśna 1 szklanek
drożdże 2 dekagramów
mleko 0.5 szklanek
jajko 3 sztukWykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, maczać w cukrze pudrze wymieszanym z
cukrem waniliowym.
Drożdże namoczyć w
mleku, jak podrosną dodać do
mąki wsypanej do miski, wymieszać, odstawić żeby podrosło. Dodać 2
jajka,
śmietanę, rozpuszczone
masło, wyrobić ręką. Podsypać
mąkę na stolnicę ciasto rozwałkować, kroić na kwadraty, w każdy włożyć ćwiartkę
jabłka, zalepić ciasto, obtoczyć w
jajku i cukrze. Ułożyć na blasze wysmarowanej
masłem i wysypanej
tartą bułką, piec w dobrze nagrzanym piekarniku (około 180*C), aż będą rumiane.Ciasta i DeseryPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29superDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: