Wykonanie
Najprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata - zarówno z internetu, jak i z telewizji, czy podczas rozmów, aż... wyszła i z naszej lodówki jedna, później druga. Ale szału nie było. Nie poczułyśmy fenomenu. Do czasu :))) Podejście numer 3 okazało się jednym z najlepszych dań jakie jadłyśmy i... jednym z najszybszych. Żadne kombinacje typu
mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień
pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z
pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.
SKŁADNIKI:-
wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki-
ziemniaki 2-
marchew 1 duża lub 2-3 małe-
cebula 4-5-
dynia hakkaido 1 średnia-
serek mascarpone 150- 200g-
pieprz czarny, do smaku.- domowa
vegeta- 2-3 łyżki
masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od Fresano
WYKONANIE:Do
wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i
marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną
cebulę i
dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy
pieprzem,
przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy
serkiem mascarpone, dodajemy
masło i gotowe :)
ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA :" Prażony
słonecznik,
sezam,
siemię lniane,
chili,
pietruszka,
czosnek. Prażone
ziarna słonecznika,
sezamu i
siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry . "(Opis: Ziarenkowo)Od jakiegoś czasu ZAWSZE gdy chcemy podkręcić smak w magiczny sposób sięgamy po tą konkretną mieszankę, która łączy w sobie wszystko co może zaczarować potrawę. Uwielbiamy to
barwne połączenie, kuszące pięknym aromatem zaraz po otwarciu słoiczka. To bilet do świata mocnych smaków, których nie da się nie pokochać. Warto dać się uwieść. Ps. produkt bezglutenowy, sygnowany znaczkiem przekreślonego kłosa! :))Kupisz je tutaj: KLIKNIJPESTKI CIEMNOZIELONEJ DYNI POLSKIEJ OD FRESANO :Klasyka gatunku!
Pestki dyni zna każdy, ale... nie każdy zna TE konkretne. Co w nich szczególnego zapytacie? Przecież
pestki dyni można kupić na każdym bazarku, stoisku z ziarnami i innymi tego typu rzeczami. Owszem, można, ale te mają w sobie to coś, czego inne nie mają. Bardzo intensywny smak (chyba jeszcze mocniejszy niż kolor). Nie wiemy czy jest to zasługa szczelnego opakowania, czy jakieś specjalnego traktowania, ale po co wnikać w szczegóły. Można się po prostu zachwycić.Kupisz je tutaj: KLIKNIJ .
Zupa wyszła wyśmienicie. Bardzo kremowa kombinacja smaków prowadziła nas od krainy lekkiej słodkości, aż do ostrych klimatów
chilli (oczywiście po drodze było więcej niespodzianek
smakowych, aromatycznych i
barwnych). Oczywiście i ziarna fundują nam te niespodzianki. Z każdą łyżką smak wydaje się inny (ale nie możemy go rozpatrywać w kategoriach "lepszy-gorszy"). Przyjemnie jest natrafić na coś chrupiącego
między zębami (i jeszcze smacznego, zdrowego i przeznaczonego do jedzenia) gdy odpływamy konsumując kremowe cudo, które i na gorąco i na zimno będzie wspaniałe w smaku.Nareszcie możemy z dumą i czystym sumieniem powiedzieć, że zupę
dyniową robić potrafimy. :) A już myślałyśmy, że świat oszalał na punkcie czegoś co oszałamiające nie jest ani przez momencik. No cóż, widać bywamy opóźnione! :)
Trzymając w dłoniach filiżankę z gorącą zupą zapraszamy Was na inne odsłony tego ogrzewającego (a więc idealnego na teraz) dania. Nasze pozostałe propozycje na zupy znajdziecie: TUTAJ .Nie zapomnajmy jednak, że za moment nadejdą święta! Po inspiracje zapraszamy TUTAJ . .I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)