ßßß Cookit - przepis na Biała polewa, pierzynka, a po angielsku zwana frosting

Biała polewa, pierzynka, a po angielsku zwana frosting

nazwa

Wykonanie

Ta polewa to słodkie, białe zwieńczanie naszego ciasta. Uwielbiam taką polewę na Cieście Bananowym czy Marchewkowym !:-) Dla mnie Pycha!
Podstawą jest biały, kremowy ser i masło jak to z polewami czy masami bywa i oczywiście cukier. Choć oczywiście, są masy np. na bazie budyniu, czy czekolady:-), jednak to masło i cukier gdzieś tam zawsze się przewija.
Tym razem gorąco polecam spróbować taką odmienną polewą, która równie dobrze się sprawdzi jako masę do przekładania.
Składniki:
- 250g serka kremowego (ja używam zawsze serka mascarpone)
- ½ kostki (100g) – miękkiego masła
- 2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mieszam masło z serkiem, jak już połączą się ze sobą składniki, dalej mieszając dodaję powoli cukier wymieszany z wanilią.
Polewa / krem / sos / Frosting powinna być raczej gęsty.
Taka polewa, krem idealnie pasuje do Ciasta Marchewkowego, czy Bananowego . Można wyłożyć na wierzch ciasta, jako taka polewa, bądź świetnie nadaje się do przełożenia po między warstwy ciasta, robiąc za masę, krem:)
Czasem, jak mam chęć biorę widelec i przeciągam nim po już wyłożonej masie na cieście, tworząc różne wzory, ozdabiając w ten sposób ciacho:-). Prosty sposób, niewymagający zakupu drogich sprzętów:-) Polecam spróbować.
Smacznego:-)
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/biaa-polewa.html