Wykonanie
Pożywna i smaczna
sałata, idealna jako danie obiadowe :) Sos który przygotowałam do sałatki jest zbliżony do oryginalnego przepisu jednak nie zawiera
sosu worcestershire oraz bazuje na gotowym
majonezie - a nie jak w oryginale na żółtkach i
oliwie.SKŁADNIKIdwie porcje obiadowe:
sałata rzymska (8-10 listków)kawałek
bagietki (10cm) lub
bułka kajzerkałyżka
masłałyżka
ziół prowansalskichjedna pojedyncza
pierś z kurczaka3 łyżki
oleju lub
oliwyostra papryka,
sól,
pieprz świeżo mielony3 łyżki
majonezusok z 1/4
cytrynyząbek
czosnku4 łyżki utartego
parmezanupomidor (opcjonalnie)Przygotowanie jest banalnie łatwe dlatego nie
będę przedłużać:Najpierw robimy grzanki: na patelni rozpuścić
masło, dodać ziała prowansalskie i pokrojona w mała kosteczkę
bułkę. Podsmażyć aż się zarumieni ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki ,doprawić
solą,
pieprzem i
papryką.Usmażyć na
oleju.Sos:
majonez mieszamy z
sokiem z cytryny,
solą,
papryką, świeżym
pieprzem oraz rozgniecionym w prasce ząbkiem
czosnku.Dobrze rozmieszać oraz odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, układamy na talerzu. Dodajemy
mięso, grzanki, (opcjonalnie
pomidora). Polewamy sporą ilością sosu oraz posypujemy
parmezanem.SMACZNEGO
Sałata w tym wydaniu bardzo mi smakuje, sos może nie oryginalny... ale bardzo smaczny :)A Wam smakowało??