Wykonanie
Chyba każdy się zgodzi, że w tak mroźne dni potrzebujemy zwrócić szczególną uwagę na to, co jemy. Rozgrzewające potrawy wspaniale pomagają przetrwać te najzimniejsze dni w roku. W spiżarni znalazłam
dynię, bardzo nie lubię marnować jedzenia, dlatego postanowiłam coś z tym zrobić. Klasyczna wersja leczo obfituje w wędzoną
słoninę i jest duszona na
smalcu, stąd dodanie przeze mnie tylko
kiełbasy czyni je o wiele mniej kalorycznym. Moja dietetyczna wariacja na temat leczo wspaniale pobudza zmysły i
daje energię do rozmaitych aktywności fizycznych… Dodam tylko, że danie to zawiera dwa afrodyzjaki:
dynię (bogatą w cynk, który podnosi poziom libido) oraz
chilli, które naturalnie rozbudza zmysły.Składniki na 2 porcje:- 30dag
kiełbasy-1 średniej wielkości
dynia-1
czerwona papryka-kilka
pomidorków koktajlowych- 2-3
marchewki-
cebulaPrzyprawy:Oczywiście pełna dowolność, ważne żeby danie było ostre i wyraziste, gdyż
dynia jest dosyć mdłym warzywem. Dodałam
chilli,
zielonego pieprzu, czerwonej czubrycy oraz
kurkumy. Pod koniec gotowania dodałam
sól.Przygotowanie:Pokrojoną w drobna kostkę
cebulę podsmażamy na
oleju (do wszystkich potraw stosuje
oliwę z oliwek, wyszło równie smacznie, więc polecam). Gdy owa
cebula się zarumieni, dodajemy pokrojoną w księżyce
kiełbasę. Dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kwadraty
paprykę. Dusimy kolejne 10 minut. Możecie dolać trochę
wody. Na koniec dodajemy pokrojoną
dynię oraz
pomidorki koktajlowe. Potrawę solimy, doprawiamy i dusimy do 15 minut. Voila! **** - przed zjedzeniem skonsultuj się z partnerem/partnerką, czy jest gotowy na taki skok libido :)