Wykonanie
Szybko i pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej! Do risotto możecie dodać różne składniki, ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia :) Ja zdecydowałam się na
kurczaka i
świeży szpinak, a do
bulionu dodałam
kurkumę dla pięknego koloru potrawy.Składniki:1 podwójna
pierś kurczaka1 strąk
czerwonej papryki2 garście
świeżego szpinaku1 duża
cebulabiała część
pora2 woreczki
ryżu2 szklanki gorącego
bulionu warzywnego lub warzywno - drobiowego1 łyżeczka
kurkumysól,
pieprz,
papryka ostra i słodka do smaku2 łyżki
przyprawy gyros3 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Zasypać
przyprawą gyros, zalać
olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokroić w kostkę,
paprykę w cienkie paseczki długości około 2-3 cm.
Pora w cienkie półplasterki na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oleju i zeszklić
cebulę. Dodać
mięso i podsmażyć. Dodać
paprykę i
pora, zmniejszyć ogień i poddusić 5 minut.
Mięso z warzywami przesunąć
łopatką na brzeg patelni. W wolnym miejscu wsypać surowy
ryż i od razu zalać go
bulionem. Lekko przemieszać (sam
ryż) i przykryć. Dusić na wolnym ogniu aż
ryż wchłonie
bulion (trzeba pilnować, jeśli
bulionu zabraknie należy dolać więcej, inaczej
ryż się przypali).Gdy
ryż będzie miękki dodajemy posiekany
szpinak i czekamy aż straci objętość. całość mieszamy i doprawiamy do smaku.Smacznego!
