ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Szybko i pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej! Do risotto możecie dodać różne składniki, ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia :) Ja zdecydowałam się na kurczaka i świeży szpinak, a do bulionu dodałam kurkumę dla pięknego koloru potrawy.
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 strąk czerwonej papryki
2 garście świeżego szpinaku
1 duża cebula
biała część pora
2 woreczki ryżu
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub warzywno - drobiowego
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
2 łyżki przyprawy gyros
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Zasypać przyprawą gyros, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki długości około 2-3 cm. Pora w cienkie półplasterki na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać paprykę i pora, zmniejszyć ogień i poddusić 5 minut.
Mięso z warzywami przesunąć łopatką na brzeg patelni. W wolnym miejscu wsypać surowy ryż i od razu zalać go bulionem. Lekko przemieszać (sam ryż) i przykryć. Dusić na wolnym ogniu aż ryż wchłonie bulion (trzeba pilnować, jeśli bulionu zabraknie należy dolać więcej, inaczej ryż się przypali).
Gdy ryż będzie miękki dodajemy posiekany szpinak i czekamy aż straci objętość. całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/10/risotto-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html