ßßß Cookit - przepis na Pyszna i zdrowa zupa gołąbkowa

Pyszna i zdrowa zupa gołąbkowa

nazwa

Wykonanie

Zupa, która od lat jest stałym elementem naszego jadłospisu. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, idealna na jesień i zimę. Ja doprawiam tak, jak akurat mam ochotę - na ostro, ziołowo, a gdy jestem chora odkładam dla siebie porcję zupy i doprawiam ją sporą ilością czosnku - nic mnie lepiej na nogi nie postawi :)
Zupa pyszna, wyczekiwana przez lato przez całą rodzinę. Ileż to musiałam razy tłumaczyć, że jeszcze nie ta kapusta! :) Ale w końcu się doczekali. Nadszedł ten czas, kiedy mój małżonek na obiad je 2 talerze zupy, na kolację 1 talerz i nie chce słyszeć o żadnym innym jedzeniu. Dobrze mu to zrobi, jak sobie odpocznie od pieczywa :)
Oprócz składników podstawowych można do niej użyć tego, co nam zostało - czasem jest to kilka ziemniaków, jakaś zabłąkana w lodówce marchewka czy por. Wystarczy dodać w odpowiednim czasie by zdążyło się ugotować - a jeśli nie mamy pewności kiedy to ugotować osobno i dodać na koniec.
Gorąco polecam ulubioną zupę wszystkich członków naszej rodziny :)
Składniki:
1 nieduża główka białej kapusty
1 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)
1 litr soku pomidorowego 100%
1 litr soku pomidorowego 100 % pikantnego lub tabasco
2 cebule
4 ząbki czosnku
odrobina oleju rzepakowego
Przyprawy: bazylia, chilli, pieprz czarny, tymianek
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) i wrzucić do dużego garnka. U mnie poszatkowana kapusta zajęła połowę 5 litrowego garnka)
Zalać sokiem. Przykryć i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.
Gdy kapusta się ugotuje obieramy i kroimy cebulę w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę.
Do cebuli dodajemy mięso i smażymy do delikatnego zrumienienia. Doprawiamy pieprzem.
Mięso przekładamy do kapusty. Dolewamy do zupy wodę - ilość zależy od tego ile nam odparowało podczas gotowania. Ja dodałam 3 szklanki wody. Ważne, by płyn miał konsystencję zupy a nie sosu. Zagotowujemy.
Doprawiamy wedle uznania. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/09/pyszna-i-zdrowa-zupa-goabkowa.html