Wykonanie
Zupa, która od lat jest stałym elementem naszego jadłospisu. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, idealna na jesień i zimę. Ja doprawiam tak, jak akurat mam ochotę - na ostro,
ziołowo, a gdy jestem chora odkładam dla siebie porcję zupy i doprawiam ją sporą ilością
czosnku - nic mnie lepiej na nogi nie postawi :)Zupa pyszna, wyczekiwana przez lato przez całą rodzinę. Ileż to musiałam
razy tłumaczyć, że jeszcze nie ta
kapusta! :) Ale w końcu się doczekali. Nadszedł ten czas, kiedy mój małżonek na obiad je 2 talerze zupy, na kolację 1 talerz i nie chce słyszeć o żadnym innym jedzeniu. Dobrze mu to
zrobi, jak sobie odpocznie od
pieczywa :)Oprócz składników podstawowych można do niej użyć tego, co nam zostało - czasem jest to kilka
ziemniaków, jakaś zabłąkana w lodówce
marchewka czy
por. Wystarczy dodać w odpowiednim czasie by zdążyło się ugotować - a jeśli nie mamy pewności kiedy to ugotować osobno i dodać na koniec.Gorąco polecam ulubioną zupę wszystkich członków naszej rodziny :)Składniki:1 nieduża główka
białej kapusty1 kg
mielonego mięsa drobiowego (u mnie
indyk)1 litr
soku pomidorowego 100%1 litr
soku pomidorowego 100 % pikantnego lub
tabasco2
cebule4 ząbki
czosnkuodrobina
oleju rzepakowegoPrzyprawy:
bazylia,
chilli,
pieprz czarny,
tymianekPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) i wrzucić do dużego garnka. U mnie poszatkowana
kapusta zajęła połowę 5 litrowego garnka)Zalać
sokiem. Przykryć i zagotować. Od momentu zagotowania gotować 1 godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem.Gdy
kapusta się ugotuje obieramy i kroimy
cebulę w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i szklimy
cebulkę.Do
cebuli dodajemy
mięso i smażymy do delikatnego zrumienienia. Doprawiamy
pieprzem.
Mięso przekładamy do
kapusty. Dolewamy do zupy
wodę - ilość zależy od tego ile nam odparowało podczas gotowania. Ja dodałam 3 szklanki
wody. Ważne, by płyn miał konsystencję zupy a nie sosu. Zagotowujemy.Doprawiamy wedle uznania. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut.Smacznego!